Valtiovarainministeriö mukana kansainvälisessä tekoälyn eettisen sertifioinnin hankkeessa
Valtiovarainministeriö on mukana kansainvälisessä yhteistyöhankkeessa, jonka tavoitteena on luoda sertifikaatit tekoälyn eettiselle soveltamiselle. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen hanke, joka luo globaalilla tasolla raameja tekoälyn soveltamiseen liittyvien prosessien luotettavuudelle.
ECPAIS (The Ethics Certification Program for Autonomous and Intelligent Systems) -hanke tähtää läpinäkyvään tekoälyn eettisen sertifiointiprosessin luomiseen. Hanke on maailman suurimman teknologia-alan järjestön IEEE:n (Institute of Electrical and Electronics Engineers) perustama. Hankkeessa keskitytään erityisesti tekoälyn läpinäkyvyyteen, vastuisiin sekä algoritmisten vinoutumien vähentämiseen.
Vastuullisia käytäntöjä tekoälyn soveltamiseen
Hankkeen puheenjohtajana toimii Saidot.ai:n toimitusjohtaja Meeri Haataja, joka on aktiivisesti mukana myös valtiovarainministeriön koordinoimassa kansallisen tekoälyohjelma Auroran esiselvityshankkeen eettisessä työpaketissa. Hankkeessa on vahva suomalaisedustus, sillä valtiovarainministeriön lisäksi perustajajäseninä toimivat muun muassa Espoon kaupunki ja Kansaneläkelaitos.
”Tämä on erittäin merkittävä mahdollisuus koko Suomelle olla mukana määrittämässä kansainvälisessä mittakaavassa vastuullisia ja reiluja käytäntöjä tekoälyn soveltamiseen. Juuri nyt on oikea aika keskustella laaja-alaisesti teknologia-alan eettisistä pelisäännöistä ja itsesääntelystä, jolla on tärkeä rooli tekoälyn etiikan edistämisessä”, toteaa erityisasiantuntija Aleksi Kopponen valtiovarainministeriöstä.
Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on julkaista ensimmäisiä tuloksia teknologia-alan käyttöön vuoden 2019 aikana. ECPAIS-hankkeeseen voi tutustua hankkeen verkkosivuilla sekä IEEE:n julkaisemasta tiedotteesta.
Lisätietoja
Erityisasiantuntija Aleksi Kopponen, etunimi.sukunimi(at)vm.fi, puh. 050 592 6457
Aurora-tekoälyohjelmasta vm.fissä
Twitterissä aihetunnisteella #AuroraAI