Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät pankkisääntelyä ja talouspolitiikkaa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2022 14.00
Tiedote
Annika Saarikko.

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Brysselissä tiistaina 8. marraskuuta ja euroryhmä maanantaina 7. marraskuuta. Suomea edustavat valtiovarainministeri Annika Saarikko ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen.

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto käsittelee pankkien vakavaraisuussääntelyä. Tavoitteena on saavuttaa poliittinen yhteisymmärrys lainsäädäntökokonaisuudesta, jolla pannaan täytäntöön niin sanotut Basel III -standardit.

Paketin tarkoituksena on korjata finanssikriisin aikana havaittuja sääntelypuutteita. Suomi voi hyväksyä neuvoston puheenjohtajan ehdotuksen.

Lisäksi neuvosto keskustelee muun muassa siitä, miten Ukrainan kriisi vaikuttaa talouteen ja rahoitusmarkkinoihin EU:ssa ja jäsenmaissa. Euroopan komissio kertoo kokouksessa Venäjän-vastaisten pakotteiden toimeenpanosta ja tuoreesta energiapaketistaan erityisesti rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta.

Euroryhmä käsittelee talousnäkymiä ja energiakriisiä

Euroryhmän aiheita ovat muun muassa

  • euroalueen talouden kehitys ja näkymät
  • finanssipolitiikka euroalueella: tilannekatsaus alustavista talousarviosuunnitelmista ja talouspolitiikan koordinaatiokeskusteluiden jatko
  • jäsenvaltioiden budjettitoimet energian hintojen nousun vaikutusten hillitsemiseksi.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Ministerin erityisavustaja Sanna-Helena Fallenius, puh. 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka