FI SV EN

Julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminta (TUVE-toiminta)

Julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta on säädetty lailla. Julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnalla turvataan valtion ylimmän johdon ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta tärkeiden viranomaisten yhteistyötä ja viestintää kaikissa tilanteissa.

Laki julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta (finlex.fi)

Turvallisuusviranomaisten yhteiset ICT-palvelut ja toimintamalli

Korkean varautumisen ja turvallisuuden vaatimusten mukaisesti toteutettu turvallisuusverkko (Tuve) on valtion omistuksessa tai hallinnassa oleva viranomaisverkko, johon kuuluu viestintäverkko, siihen liittyvät laitetilat ja laitteet sekä yhteiset tieto- ja viestintätekniset palvelut. Turvallisuusverkolla mahdollistetaan jokapäiväinen työskentely sekä operatiivisessa toiminnassa että hallinnollisissa tehtävissä. Turvallisuusverkon palvelut (myöh. Tuve-palvelut) ovat käytettävissä koko valtakunnan alueella ja niitä voidaan käyttää myös kansainvälisissä tehtävissä. Tuve-palveluja tuotetaan ja niitä valvotaan sekä hallitaan kellon ympäri.

Tuve-palveluja tuotetaan Tuve-laissa määritetyille käyttäjäryhmille. Palveluilla on noin 35 000 käyttäjää valtioneuvostossa, Poliisin eri organisaatioissa, Rajavartiolaitoksessa, Hätäkeskuslaitoksessa, Maahan-muuttovirastossa, Puolustusvoimissa, Tullissa, pelastustoimessa, ensi-hoidossa sekä eräissä näitä viranomaisia tukevissa organisaatioissa.

Tuve-palvelujen korkean varautumisen ja korkean turvallisuuden vaatimuksenmukaisuutta kehitetään ja palvelujen tuottajien kykyä tuottaa palveluja arvioidaan säännöllisesti.

Valtiovarainministeriö vastaa ohjauksesta ja valvonnasta

Valtiovarainministeriö vastaa turvallisuusverkkotoiminnan strategisesta ja taloudellisesta ohjauksesta sekä tieto- ja viestintäteknisen varautumisen, valmiuden ja turvallisuuden ohjauksesta. Valtiovarainministeriö vastaa myös turvallisuusverkon palvelutuotannon ohjauksesta ja valvonnasta.

Valtiovarainministeriön ohjaustehtävää tukee valtioneuvoston asettama turvallisuusverkkotoiminnan neuvottelukunta. Neuvottelukunnassa ovat edustettuina valtioneuvoston kanslia, ulkoministeriö, sisäministeriö, puolustusministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, puolustusvoimat, Huoltovarmuuskeskus sekä Suomen Kuntaliitto. Neuvottelukuntaa täydennetään hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän yhteisellä edustajalla vuoden 2024 aikana. 

Suomen Erillisverkot Oy ja Valtori turvallisuusverkon palvelujen tuottajana. 

Turvallisuusverkon tieto- ja viestintäteknisiä palveluja ja integraatio-palveluja tuottaa valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori. Turvallisuusverkon verkko- ja infrastruktuuripalveluja tuottaa valtion kokonaan omistama Suomen Erillisverkot Oy (myöh. Erillisverkot). Erillisverkot  tuottaa myös Tuve-lain tarkoittamat viranomaisradioverkon sekä viranomaisten aikakriittisen laajakaistaisen matkaviestinnän tieto- ja viestintätekniset palvelut eli ns. Virve-palvelut.

Turvallisuusverkon palvelujen tuottajilla on lakisääteinen yksinoikeus turvallisuusverkon palvelujen tuottamiseen. Yksinoikeus on rajattu koskemaan Tuve-laissa määriteltyjä turvallisuusverkon palveluja. Lisäksi yksinoikeutta ja turvallisuusverkon käyttöä on rajattu koskemaan keskeisten turvallisuudesta vastaavien viranomaisten toimintaan liittyvää viranomaisten sisäistä, välistä ja ulkoista yhteistoimintaa ja viestintää, jossa noudatetaan korkean turvallisuuden tai varautumisen vaatimuksia. 

Yksinoikeuden ja turvallisuusverkkotoiminnan turvallisuuden varmistamiseksi turvallisuusverkon palvelujen tuottajien on järjestettävä turvallisuusverkon palvelutuotanto Tuve-lain edellyttämällä tavalla hallinnollisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti erotettuna muusta toiminnastaan. Erottamisella varmistetaan, että turvallisuusverkkotoiminnan edellyttämät resurssit on käytettävissä kaikissa turvallisuustilanteissa ja turvallisuutta ja varautumista hallitaan niin, että Tuve-laissa määritetyt toiminnan tavoitteet täyttyvät. Yksinoikeuden selvärajaisuus edellyttää myös, että turvallisuusverkon palvelujen tuottajat erottavat turvallisuusverkkotoiminnan tulot ja menot kirjanpidossa muusta toiminnastaan. Tällä varmistetaan myös, että palvelumaksuilla katetaan nimenomaisesti turvallisuusverkkotoiminnasta aiheutuvat menot.

Toiminnan kehittäminen

Valtiovarainministeriö ylläpitää, yhdessä turvallisuusverkon käyttäjävirastojen kanssa, ”Turvallisuusverkkotoiminnan kehittämisen linjaukset” -linjausasiakirjaa. Asiakirjassa kuvataan turvallisuusverkon jatkuvan kehittämisen periaatteet, jossa otetaan huomioon sekä julkisen hallin-non digitalisaatio että käyttäjäorganisaatioiden toiminnallisista muutostarpeista lähtevät palvelujen kehittämistarpeet. Linjausdokumentin pohjalta laaditaan vuosittain päivitettävä turvallisuusverkkotoiminnan tavoitearkkitehtuuri sekä sen toimeenpanosuunnitelma.

Turvallisuusverkkotoimintaan liittyvän Virve-viranomaisradioverkon palveluiden kehittäminen laajakaistaisiksi on aloitettu vuonna 2017. Tavoitteena on, että uuden viranomaisten aikakriittisen laajakaistaisen matkaviestinnän tieto- ja viestintäteknisen ns. Virve 2-palvelun käyttöönotto voidaan toteuttaa vuosina 2025-2027.

Valtorin ja Erillisverkkojen yhteistoimintaa kehitetään mm. siten, että ne pystyvät tarjoamaan yhteentoimivia ja asiakkaiden tarpeet huomioon ottavia palvelukokonaisuuksia.
 

Tutustu tarkemmin:

Yhteystiedot

Timo Nuutinen, tietohallintoneuvos 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Palveluiden ja turvallisuuden ohjausyksikkö Puhelin:0295530342   Sähköpostiosoite:


Janne Suuriniemi, neuvotteleva virkamies 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Palveluiden ja turvallisuuden ohjausyksikkö Puhelin:0295530126   Sähköpostiosoite: