Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi: Suomessa EU:n parhaat julkiset digitaaliset palvelut
Suomi on ensimmäisellä sijalla julkishallinnon digitaalisia palveluita mittaavassa osiossa EU:n julkaisemassa digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksissä (DESI 2018). Suomi on myös kokonaisvertailussa kärkikolmikossa. Indeksissä on vertailtu 28:aa EU:n jäsenvaltiota viidellä eri osa-alueella.
Suomi kärjessä avoimessa datassa, sähköisissä palveluissa ja digitaidoissa
Suomen sijoitusta julkishallinnon sähköisissä palveluissa nostivat erityisesti avoimen data aiempaa laajempi saatavuus ja sähköisen terveydenhuollon palvelut, kuten Kanta-potilastietojärjestelmä. Suomessa on jo pitkään avattu tietovarantoja monipuolisesti, kuten maastotiedoista ympäristö-, sää-, ilmasto-, meri-, liikenne-, talous-, lainsäädäntö-, tilasto-, kulttuuriaineistoihin. Vertailussa mainitaan yhtenä vaikuttavana tekijänä myös uudistunut Suomi.fi-verkkopalvelu, jossa kansalaiset voivat tarkastella, mitä tietoja heistä on tallennettu viranomaisten rekistereihin.
”Suomen pitkäjänteinen ja hallituskaudet ylittävä työ uusien toimintatapojen käyttöönottamiseksi tuottaa tulosta. Voimme iloita asemastamme suunnannäyttäjinä. Olennaista on samalla pitää mielessä, että julkisia digipalveluita tuotetaan iloksi ja hyödyksi kansalaisille, yrityksille ja yhteisöille. Asiakkaiden kokemus palveluista ratkaisee onnistumisemme", sanoo julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
Suomi menestyy julkishallinnon sähköisten palveluiden muilla mittareilla hyvin, mutta digitaalisissa palveluissa yrityksille olemme kuitenkin vasta 21. sijalla EU:ssa.
”Tulemme valtiovarainministeriössä analysoimaan lähiaikoina, että minkä vuoksi menestymme tällä mittarilla keskimääräistä heikommin”, sanoo ministeri Vehviläinen.
Digitaalisia taitoja mittaavassa osiossa Suomi on ollut johtava maa jo vuosia. EU:n DESI-vertailussa on huomioitu digitaaliset oppimisympäristöt ja uudet opetusmenetelmät, joita Suomessa painotetaan aiempaa enemmän. Sähköinen ylioppilaskoe on mainittu vertailussa merkittävänä uudistuksena.
Suomesta tekoälyn soveltamisen kärkimaa
Suomi nousi myös toiselle sijalle digitaalisen teknologian integraatiota mittaavassa osiossa. Joka toinen suomalainen yritys käyttää vertailun mukaan pilvipalveluja. Vertailussa mainitaan myös Suomen joulukuussa 2017 julkaisema kansallisen tekoälystrategia, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta tekoälyn soveltamisen kärkimaa.
”Suomi on mukana tekoälykehityksen kärkijoukoissa. Valmistelemme parhaillaan tietopolitiikan selontekoa, jossa huomioidaan vahvasti tekoäly sekä eettisyys”, kertoo ministeri Anu Vehviläinen.
Suhteellisesti heikoiten Suomi pärjää siirtoyhteyksien mittarilla, jossa sijoitustamme painaa kiinteiden laajakaistayhteyksien vähäisyys. Vaikka kiinteä laajakaista on tarjolla lähes kaikille kotitalouksille, niin sen käyttö on Suomessa selvästi EU:n keskiarvoa vähemmän (Suomi 57%, EU 75%). Mobiililaajakaistan käytössä Suomi on selvä ykkönen.
Digitaalitalouden ja –yhteiskunnan indeksi (DESI) 2018 (englanniksi)
Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI)1 2018, Maaraportti Suomi
Lisätietoja
Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 0295 530 216, tuomas.vanhanen(at)vm.fi
Neuvotteleva virkamies Juhani Korhonen, puh. 02955 30234, juhani.korhonen(at)vm.fi