Poliitikot ja kansalaiset keskustelivat kriiseistä – ”Keskustelulle on valtava tarve”
Mitä voimme oppia kriiseistä? -dialogien tarkoitus oli lisätä ymmärrystä siitä, kuinka kriisit Suomessa vaikuttavat ja miten voimme valmistautua tuleviin kriiseihin. Dialogeihin osallistui 13 poliitikkoa lähes kaikista eduskuntapuolueista sekä noin sata kansalaista.
Maailmassa on käynnissä useita kriisejä, kuten koronapandemia, sodat sekä ilmastonmuutos. Yhteisen dialogin järjestäminen on tärkeää, jotta vaikeat ajat eivät katkaise kansalaisten ja päättäjien keskusteluyhteyttä, ja luottamusta voidaan rakentaa yhdessä.
Dialogeissa kansalaiset ja poliitikot keskustelivat kriisien erilaisista seurauksista ja siitä, miten ne kohtelevat eri ihmisryhmiä hyvin eri tavalla. Keskustelijat nostivat esille myös järjestöjen ja vapaaehtoisten tärkeät roolit kriisien sattuessa. Lisäksi viestinnällä nähtiin olevan erityisen tärkeä roolin kriisiaikoina. Kansalaiset ja poliitikot keskustelivat myös erilaisista ratkaisuista ja ajatuksista koskien kriiseistä selviämistä ja niiden kanssa elämistä.
Dialogeilla vahvistetaan kansalaisten osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun
Dialogit olivat jatkoa koronapandemian aikana järjestelyille Poikkeusajan dialogeille ja Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen seurauksena järjestetyille Demokratian puolustusdialogeille. Mitä voimme oppia kriiseistä? -dialogit olivat myös pilotti sille, miten aiemmista dialogeista nousseista teemoista voidaan käydä jatkokeskustelua kansalaisten ja poliitikkojen välillä. Dialogeista tehty yhteenveto on julkinen ja se toimitetaan myös valtion ja kuntien johdolle.
Poliitikkojen ja kansalaisten väliset dialogit käytiin marraskuussa 2022. Niitä järjestivät Cultura-säätiö, D-asema Kontula ja Diakonissalaitos, Eläkeliitto ry, Familia ry, Kansalaisareena, Kela, Kynnys ry, Lukukeskus, Strategisen tutkimuksen neuvoston PANDEMICS-ohjelma, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry, Pro-tukisäätiö, Suomen Viron-instituutti ja Vantaan kaupunki. Poliitikoista dialogeihin osallistuivat kansanedustajat Eva Biaudet, Hanna Huttunen, Nina Malm, Paula Risikko, Erkki Tuomioja, Ville Valkonen ja Anu Vehviläinen, kuntaministeri Sirpa Paatero, kaupunginvaltuutetut Minna Lindgren ja Petra Malin, poliittinen suunnittelija Mikael Lith sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Riitta Kuismanen.
Lisätietoja:
Finanssineuvos Katju Holkeri, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 087, katju.holkeri(at)gov.fi
Kuntaministeri Sirpa Paateron kolumni 11.11.2022: Dialogeilla rakennetaan luottamusta