Sote ja muut uudistukset tuovat merkittäviä muutoksia kuntien rahoitukseen
Valtiovarainministeriö on laskenut, miten sote-uudistus vaikuttaa kuntien talouteen yhdessä muiden rahoitusmuutosten kanssa. Vaikutukset vaihtelevat kunnittain, mutta osassa kuntia talous kiristyy merkittävästi.
Kuntien rahoitukseen vaikuttaa lähivuosina kolme suurta uudistusta:
- sote-uudistus
- valtionosuusuudistus
- valtionosuuksien leikkaukset
Valtiovarainministeriö on tehnyt laskelmansa, jotta saataisiin tietoa näiden merkittävien muutosten yhteisvaikutuksesta kuntiin. Yhteisvaikutusta on havainnollistettu laskennallisena paineena kunnallisveroprosenttiin. Luku kuvaa sitä, kuinka paljon veroprosentin pitäisi muuttua, jotta kunnan rahoitusasema pysyisi ennallaan.
- Osassa kuntia muutosten yhteisvaikutukset ovat suuria. Meidän pitää varmistaa, että kuntien rahat riittävät tulevaisuudessa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin että kuntaan jääviin muihin peruspalveluihin, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.
Lukuja arvioitaessa tulee huomioida, että muutokset tulevat täysimääräisesti voimaan eri vuosina. Laskelma kuvaa tilannetta, jossa kaikki uudistukset ovat kokonaisuudessaan voimassa.
Esimerkiksi sote-uudistuksen ja valtionosuusuudistuksen vaikutuksia tasataan siirtymäjärjestelyillä. Vaikutukset tuntuvat kunnissa porrastetusti 4–5 vuoden aikana. Laskelmassa esitetyt valtionosuusleikkaukset kuvaavat tilannetta vuonna 2017. Uusi valtionosuusjärjestelmä tulee voimaan ensi vuoden alussa.
Sote-rahoituksesta laskelmassa esitetään sekä rajoittamaton että rajoitettu vaikutus. Rajoitetulla vaikutuksella tarkoitetaan sitä, että kuntakohtainen muutos on rajattu enintään 400 euroon asukasta kohden.
Kaikkien kolmen muutoksen yhteisvaikutuksessa on isoja kuntakohtaisia eroja. Jos kuntakohtaista muutosta ei rajata, kunnan tuloveroprosenttiin kohdistuu enimmillään noin 8,7 prosenttiyksikön korotuspaine. Jos rajoitin on käytössä, korotuspaine on enimmillään 7,4 prosenttiyksikköä.
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Ville Salonen, puh. 02955 30388
Finanssineuvos Markku Nissinen, puh. 02955 30314
Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 040 705 7134