Ministerityöryhmä linjasi päivitetyn EU:n digitaalinen vuosikymmen -ohjelman mukaisen etenemissuunnitelman toimittamisesta komissiolle
Yhteiskunnan uudistamisen ministerityöryhmä puolsi kokouksessaan 19.11.2024 EU:n digitaalinen vuosikymmen 2030 -ohjelman mukaisen etenemissuunnitelman päivityksen lähettämistä Euroopan komissiolle. Lisäksi ministeriryhmä päätti kokouksessaan kriittisen infrastruktuurin tiedon avoimuuden uudelleenarvioinnista. Se kävi myös keskustelua valtion aluehallinnon uudistamista koskevasta lainsäädännöstä.
EU:n digitaalinen vuosikymmen -politiikkaohjelmassa asetetaan yhteiset tavoitteet digitalisaatiolle ja datataloudelle vuoteen 2030. Tavoitteet voidaan tiivistää neljään osa-alueeseen: digitaalisesti osaava väestö ja korkeasti koulutetut digialan ammattilaiset, turvalliset ja kestävät digitaaliset infrastruktuurit, yritysten digitalisaatio ja julkisten palvelujen digitalisointi. Tarkoituksena on, että kaikki EU:ssa voivat hyödyntää digitalisaatiota mahdollisimman hyvin.
Ohjelma velvoittaa jäsenvaltioita laatimaan omat kansalliset etenemissuunnitelmat tavoitteiden saavuttamiseksi, ja päivittämään ne säännöllisesti. Komissio julkaisee vuosittain digitaalisen vuosikymmenen tilaa koskevan raportin, jossa se arvioi jäsenmaiden edistymistä digitalisaation hyödyntämisessä ja antaa toimintasuosituksia muun muassa kansallisten etenemissuunnitelmien pohjalta.
Suomen vuonna 2023 laatima etenemissuunnitelma on päivitetty komission suositukset huomioiden. Suomen asettamat tavoitteet ovat pääasiassa joko vastaavat tai kunnianhimoisemmat kuin EU:n yhteiset tavoitteet. Päivitetty suunnitelma toimitetaan komissiolle 2.12.2024 mennessä.
Kriittisen infrastruktuurin tiedon avoimuuden arviointia tehostetaan
Ministerit linjasivat kriittisen infrastruktuurin tiedon avoimuuden uudelleenarvioinnista. Valtiovarainministeriössä valmistellaan hanketta kriittiseen infrastruktuuriin liittyvän avoimen tiedon riskeistä ja lainsäädännön muutostarpeista. Jatkossa julkinen hallinto pystyy nykyistä tehokkaammin arvioimaan, mitä riskejä liittyy avoimen tiedon jakamiseen kriittisestä infrastruktuurista.
Lisäksi ministerityöryhmä keskusteli kokouksessaan valtion aluehallinnon uudistamista koskevasta lainsäädännöstä. Valtion aluehallinnon uudistuksessa perustetaan valtakunnallisesti toimiva Lupa- ja valvontavirasto sekä kymmenen alueellista elinvoimakeskusta. Uudistus sujuvoittaa ja yhtenäistää valtion lupa-, valvonta- ja ohjausprosesseja valtakunnallisesti.
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on tarkoitus antaa eduskunnalle alkuvuodesta 2025. Uudet virastot käynnistävät toimintansa vuoden 2026 alussa. Lupa- ja valvontaviraston ja elinvoimakeskusten perustaminen etenee erillisissä toimeenpanohankkeissa.
Lisätietoja:
ministeri Ranteen erityisavustaja Maaria Wallin, p. 0295 342 236, [email protected]
ministeri Ikosen erityisavustaja Minna Kurki, p. 050 437 2718, [email protected]
ministerityöryhmän pääsihteeri, osastopäällikkö Laura Eiro, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 342 166, [email protected]
ministerityöryhmän pääsihteeri, ICT-johtaja Jarkko Levasma, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 117, [email protected]
Euroopan komissio: Kansalliset digitaalisen vuosikymmenen strategiset etenemissuunnitelmat