Hyppää sisältöön
Media

Elpymis- ja palautumistukivälineestä päästiin yhteisymmärrykseen

Julkaisuajankohta 6.10.2020 16.03
Tiedote
Europa-talo

EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät asiasta yhteisymmärrykseen videokokouksessaan tiistaina 6. lokakuuta. Muodollisesti sopu vahvistetaan loppuviikosta. Pyrkimyksenä on, että väline on käytettävissä ensi vuoden alussa. Suomea edusti kokouksissa valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Valtiovarainministerien epävirallisessa videokokouksessa saavutettiin elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) yhteisymmärrys. Välineen tavoitteena on edistää unionin taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhtenäisyyttä. Lisäksi tavoitteena on parantaa jäsenvaltioiden palautumiskykyä, pienentää koronakriisin sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia sekä tukea vihreää ja digitaalista siirtymää.

Elpymis- ja palautumistukivälineestä neuvotellaan seuraavaksi neuvoston, Euroopan parlamentin ja komission kesken trilogivaiheessa.

- Nyt on tärkeää, että käännämme katseet vahvasti tulevaan. Sen sijaan, että kiistelisimme eurooppalaisen elvytyksen oikeellisuudesta, jokaisessa jäsenvaltiossa tulee valmistella tavoitteiden mukaiset elvytysohjelmat. Valmistelussa on tärkeää varmistaa varojen tehokas ja tuloksellinen käyttö sekä annetun ohjeistuksen noudattaminen, valtiovarainministeri Vanhanen sanoo.

Euroryhmässä käsiteltiin uudistusten ja investointien prioriteetteja euroalueella. Komissio ottaa keskustelun huomioon euroalueen suosituksissa, jotka julkaistaan marraskuussa, ja prioriteetit ohjaavat myös kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien valmistelua. 

Lisäksi komissio esitteli ministereille laajan digitaalisen rahoituksen paketin, josta jatketaan vielä keskusteluja. Suomi kannattaa toimenpiteitä, jotka edistävät uusien innovatiivisten rahoituspalveluiden saatavuutta yrityksille ja kuluttajille. Sääntelyn tulee kattaa tulevaisuudessa myös uudet digitaaliset liiketoimintamuodot.

Lisätietoja:

EU-sihteeristön päällikkö, finanssineuvos Marketta Henriksson, puh. 029 5530 441, etunimi.sukunimi(at)vm.fi

Ministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen, puh. 029 5530 533, [email protected] 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Talouspolitiikka