Suomea varoitettiin rahoitusjärjestelmän haavoittuvuudesta
Kotitalouksien velkaantuneisuus tekee Suomen rahoitusjärjestelmästä haavoittuvaisen, varoittaa Euroopan järjestelmäriskikomitea.
Suomi ja seitsemän muuta EU-maata ovat saaneet Euroopan järjestelmäriskikomitealta varoituksen keskipitkän aikavälin haavoittuvuuksista asuntomarkkinoilla. Komitean mukaan haavoittuvuudet muodostavat riskin rahoitusjärjestelmän vakaudelle.
Järjestelmäriskikomitea pitää Suomen pääasiallisena haavoittuvuutena kotitalouksien korkeaa ja kasvavaa velkaantumista, joka on keskittynyt pienelle joukolle. Lisäksi komitea on huolissaan mahdollisista heijastusvaikutuksista Pohjoismaissa ja Baltiassa siinä tapauksessa, että riskit realisoituisivat.
Suomi on jo ryhtynyt toimiin
Järjestelmäriskikomitea julkisti varoituksensa Suomelle maanantaina 28. marraskuuta. Ennen sitä valtiovarainministeri Petteri Orpo lähetti vastineen komitealle.
Ministeri Orpo korosti vastineessaan, että Suomi ottaa varoituksen vakavasti. Hallitus ja viranomaiset tarkkailevat tilannetta ja ovat valmiita ryhtymään lisätoimiin riskien vuoksi.
Ministeri kertoi vastineessaan toimista, joihin Suomi on jo ryhtynyt:
- Suomessa tuli viime heinäkuussa voimaan lainakatto.
- Finanssivalvonta aikoo nostaa pankkien asuntoluottojen riskipainoja.
- Asuntolainan korkovähennys verotuksessa supistuu asteittain.
- Valtiovarainministeriö valmistelee lainsäädäntöä, joka antaisi Finanssivalvonnalle uuden välineen rahoitusjärjestelmän vakauden valvontaan. Tällä niin sanotulla järjestelmäriskipuskurilla pyrittäisiin kattamaan riskejä, joita pankkijärjestelmän rakenteesta voi aiheutua koko rahoitusjärjestelmälle ja kansantalouden vakaudelle.
Komitea pitää toimia oikeansuuntaisina
Järjestelmäriskikomitea huomioi varoituksessaan Suomen toimet ja pitää niitä oikeansuuntaisina. Komitean mukaan toimet eivät välttämättä riitä torjumaan tehokkaasti kaikkia haavoittuvaisuuksia.
Euroopan järjestelmäriskikomitea tarkkailee EU:n rahoitusjärjestelmän vakautta sekä pyrkii estämään järjestelmäriskejä ja lieventämään niiden vaikutuksia. Komiteassa työskentelevät keskuspankit yhteistyössä valvojien kanssa.
Järjestelmäriskikomitean tiedote
Varoitus
Vastine
Tietoa järjestelmäriskikomiteasta (Finanssivalvonnan sivut)
Lisätietoja:
Finanssineuvos Pauli Kariniemi, puh. 02955 30210, [email protected]