Julkisten hankintojen mentorointiohjelma 

Hankinta-Suomi on valtiovarainministeriön, Suomen Kuntaliiton, Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Yrittäjien ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n yhteinen toimenpideohjelma (2024–2027). Toimenpideohjelman tavoitteena on edistää julkisen talouden kestävyyttä ja julkisten hankintojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Hankinta-Suomen järjestämä 3. mentorointiohjelma toteutetaan 27.1.–24.9.2025. Haku ohjelmaan päättyy 10.12.2024.

Mentorointiohjelman tavoitteena on hankintaosaamisen jakaminen, valtakunnallinen verkostoituminen, hiljaisen tiedon siirtäminen, yhteistyön lisääminen yli organisaatiorajojen sekä tukea hankintaosaamisen ammatillista kehittymistä.

Kenelle mentorointiohjelma on suunnattu?

Jos kaipaat ammatillista tukea hankinta-asioissa, sparrausapua hankintaosaamiseen liittyvissä kysymyksissä tai haluat jakaa osaamistasi muille, mentorointiohjelma sopii juuri sinulle. Mentorointiohjelmassa ei kuitenkaan keskitytä yksittäisen hankintatapauksen läpiviemiseen vaan yhteiseen oppimiseen.

Ohjelmaan haetaan osallistujia julkishallinnon, yksityissektorin sekä kolmannen sektorin julkisten hankintojen ammattilaisista. Tarjoamme valmennuksellista tukea, sparrausapua sekä työkirjan mentorointitapaamisten tueksi. Ohjelma on maksuton. 

Hakuaika päättyy 10.12.2024. Hakuajan jälkeen Hankinta-Suomi ja HAUS käyvät läpi hakemukset ja viestittävät osallistujille valinnoista ennen joulua. Mentorien ja aktorien pienryhmätiedot ja tarkemmat tiedot aloitustapaamisesta lähetetään mentorointiohjelmaan valituille tammikuussa. Merkitsethän mentorointiohjelman yhteiset tilaisuudet jo nyt omaan kalenteriisi. 

Mentorointimalli ja toteutus

Mentorointiprosessi koostuu kahdesta osiosta: yhteisesti ohjatusta prosessista sekä mentoreiden ja aktoreiden välisistä tapaamisista. 

Mentorointiohjelmaan muodostetaan pienryhmät, joissa jokaisella mentorilla on 2-4 aktoria. Tällaiset mentoriryhmät nostavat usein ammatillisen keskustelun laatua ja tukevat mentorointiprosessin aikana tapahtuvaa oppimista yksilömentorointia paremmin. Mentoroinnin tapaamisten määrään tai mentorilta edellytettävään ajankäyttöön asialla ei ole vaikutusta. Valintaperusteissa huomioimme aktoreiden ja mentoreiden taustan, työkokemuksen sekä hakemuksessa toivotut teemat. Lisäksi perehdymme hakijoiden taustaorganisaatioihin. 

  • Aktoreiden ja mentoreiden työskentely käynnistyy aloitustapaamisen merkeissä Helsingissä ma 27.1.2025 klo 12.30-15.30. Tilaisuus järjestetään lähitilaisuutena Kuntatalolla, Toinen linja 14, 00530 Helsinki. 
  • Yhteisen aloitustapaamisen aikana mentorit ja aktorit sopivat mentorointiprosessin aikaiset itsenäiset tapaamisensa. Tapaamisia suositellaan toteutettavaksi noin kerran kuukaudessa helmikuusta syyskuuhun saakka.
  • Mentoreilla on oma valmennus Teams-etäyhteydellä ti 18.3.2025 klo 9-12.
  • Itsenäisten tapaamisten lisäksi mentorointiprosessiin kuuluu koko ryhmän välitapaaminen Teamsissä ke 21.5.2025 klo 9-12.
  • Päätöstapaaminen ja reflektio pidetään lähitilaisuutena ke 24.9.2025 klo 10-15 Helsingissä Kuntatalolla, Toinen linja 14, 00530 Helsinki .

Valtiovarainministeriö ei korvaa aktoreiden matkakuluja lähitapaamisiin eikä lähitapaamisten tarjoiluja (kahvit ja lounaat omakustanteisia) eikä mentoreiden ja aktoreiden itsenäisistä tapaamisista koituvia kuluja. Aloitus- ja päätöstilaisuuksiin liittyvät mentoreiden matkustuskustannukset korvaa hakemuksesta valtiovarainministeriö valtion matkustusohjesäännön mukaisesti erillisen ohjeistuksen mukaan.

Mentorointivalmennuksesta sekä -prosessin aikaisesta tuesta vastaavat koulutuspäällikkö Tiina Pitkäaho sekä koulutuspäällikkö, KM Leena Larsio-Varsani HAUSista.

Lisätietoja:
Tiina Pitkäaho ja Leena Larsio-Varsani, HAUS, etunimi.sukunimi(at)haus.fi