Kolumnit

Kolumneissa taustoitetaan ministeriön ajankohtaisia aiheita ja nostetaan esille erilaisia näkökulmia. 

Uusimmat kolumnit

Ylijohtaja Jani Pitkäniemi:
Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on evoluutioprosessi – nyt otetaan merkittävät ensiaskeleet

28.2.2024 11.17
VM
Syksyllä 2023 käynnistetyssä valtionosuusuudistuksessa pyritään päivittämään kuntien rahoituksen kokonaisuutta vastaamaan paremmin kuntien uutta roolia ja sote-uudistuksen voimaantulon sekä TE-uudistuksen jälkeistä tilannetta. Uudistuksen peruslähtökohtana on – kuten aiemminkin – varmistaa eri kokoisten kuntien edellytykset järjestää lakisääteiset peruspalvelut kaikkialla Suomessa. Sen rinnalla pyritään huomioimaan erilaistuneen kuntakentän erilaisia tarpeita. 

Finanssineuvos Anne-Marie Välikangas:
Kuntien normien keventämisen vaikutusarvioinnissa on mukana monta eri näkökulmaa

22.2.2024 11.57
Anne-Marie Välikangas
Normien keventämisen ja kokeilujen ohjelma on täydessä vauhdissa. Ehdotuksia ja ideoita normien keventämiseksi on valtiovarainministeriöön tullut runsaasti. Vaikka jokaisen yksittäisen ehdotuksen etenemisestä ei ole varmuutta, päämäärä on selkeä. Kuntien toimintavapauksia halutaan lisätä. Seuraavaksi ehdotuksia ryhdytään käymään tarkemmin läpi. Olennainen osa tätä läpikäyntiä on arvioida vaikutuksia, joita ehdotusten toteuttamisesta seuraisi.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen
Julkinen johtaminen kohti uutta aikaa 

14.2.2024 9.48
VM
Anna-Kaisa Ikonen.
"Julkisesta johtamisesta elää toisinaan edelleen käsitys, että se on kaukaa kulmahuoneista suoritettavaa ohjausta. Johtaminen on onneksi muuttunut muun maailman mukana vuorovaikutteisemmaksi. Mutta miten julkisen sektorin johto valmistautuu tuleviin muutoksiin?", kysyy kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.