Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Enighet om halvtidsöversynen av Greklands låneprogram – nästa låneandel möjlig

Finansministeriet
16.6.2017 10.35 | Publicerad på svenska 16.6.2017 kl. 13.42
Nyhet
Bild: EU

Eurogruppen uppnådde torsdagen den 15 juni i Luxemburg enighet om andra halvtidsöversynen av Greklands låneprogram Principbeslutet gör det möjligt att betala nästa låneandel efter att Grekland genomfört de så kallade föregripande åtgärderna.

De föregripande åtgärderna gäller bland annat öppnandet av arbets- och produktmarknaderna, statistikmyndighetens oavhängighet samt kontrollen av bankernas oreglerade krediter. Grekland har dessutom genomfört inkomstbeskattnings- och pensionsreformer som kommer att träda i kraft efter att låneprogrammet upphört.

Mötesdeltagarna kom överens om att Grekland uppgör en tillväxt- och investeringsstrategi som bland annat främjar investeringar.

Eurogruppen kom överens om att följande låneandel är 8,5 miljarder euro. Lånet är en del av Greklands tredje låneprogram som eurogruppen enades om i augusti 2015. Låneprogrammet uppgår sammanlagt till högst 86 miljarder euro. Grekland har hittills fått 31,7 miljarder ur låneprogrammet, varav landet betalat tillbaka 2 miljarder euro.

Det formella beslutet om låneandelen fattas av för Europeiska stabilitetsmekanismens (ESM) direktion.

Lindringar av lånevillkoren övervägs

Eurogruppen drog upp riktlinjer för de lindringar av Greklands lånevillkor som kan övervägas efter att Grekland slutfört sitt program. Riktlinjerna preciserar de eventuella lindringar som eurogruppen enades om i maj 2016. Eurogruppen har redan tidigare fastslagit att lånekapitalet inte minskas.

Man kom dessutom preliminärt överens om att Internationella valutafonden (IMF) deltar i programmet. IMF:s direktion förväntas fatta ett principbeslut i ärendet i juli. Beslutet om finansieringen av programmet fattas senare. Villkoret för finansieringen av programmet är att programmet framskrider enligt överenskommelserna, och att man enas om en lindring av Greklands lånevillkor.

”Jag är väldigt nöjd med överenskommelsen. Finländarnas ansvarsförbindelser ökar inte, och Greklands lånekapital kommer inte att minskas. Grekland har genomfört nästan alla 140 åtgärder som euroländerna krävt. Mycket återstår att göra ännu, men Grekland är på rätt väg”, säger finansminister Petteri Orpo som företrädde Finland vid mötet.

Eurogruppens uttalande (på engelska)

Ytterligare information:

Pekka Morén, finansråd, tfn 02955 30290, pekka.moren (at) vm.fi
Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare, tfn 0400 774 789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Eurogruppen är ett informellt organ som koordinerar euroländernas ekonomiska politik och som främjar tillväxt. Gruppen omfattar euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men beslutar inte t.ex. om lagstiftningen.

Finanspolitiken Petteri Orpo