Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Kommissionen: Finland har fortfarande utmaningar i fråga om social- och hälsovårdsreformen och arbetsmarknaderna

Finansministeriet
22.2.2017 15.41 | Publicerad på svenska 22.2.2017 kl. 15.57
Nyhet
EU:n komission päärakennus Berlaymont.

Den finländska ekonomin lider inte längre av så kallade makroekonomiska obalanser, uppskattar EU-kommissionen. Utmaningarna består dock av verkställandet av social- och hälsovårdsreformen samt läget på arbetsmarknaderna.

Kommissionen ansåg ännu i fjol att Finland lider av obalanser som gäller konkurrenskraften och skuldsattheten inom den privata sektorn. Kommissionen har ännu inte presenterat någon utvärdering över utvecklingen av den offentliga ekonomin i Finland, såsom underskottet och skuldsattheten.

EU-kommissionen utgav onsdagen den 22 februari sina landrapporter om Finland och vissa andra EU-länder. Rapporten utvärderar Finlands ekonomiska och sociala utmaningar.

Den offentliga ekonomin utvärderas i maj

Rapporten är en del av Europeiska finanspolitiska planeringsterminen som koordinerar medlemsländernas ekonomi- och finanspolitik. Syftet med rapporten är att följa upp reformerna i medlemsländerna samt att ta upp utmaningar som medlemsländerna borde reagera på.

Finland presenterar sitt stabilitetsprogram och nationella reformeringsprogram åt kommissionen i april. Kommissionen utarbetar landspecifika rekommendationer åt Finland i maj, och presenterar samtidigt sin bedömning av läget med den offentliga ekonomin i Finland. Kommissionen kommer samtidigt att utvärdera om Finland brutit mot EU:s ekonomistadga för skuldsatthetens del.

Kommissionens pressmeddelande

Kommissionens landrapport

Europeiska planeringsterminen (rådets webbplats)

Ytterligare information:

Jenni Pääkkönen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30804, jenni.paakkonen(at)vm.fi