Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Minister Orpo på Finansdagarna: Recessionen är över, men de stora utmaningarna i Finlands ekonomi kvarstår

Finansministeriet
3.3.2017 12.34 | Publicerad på svenska 3.3.2017 kl. 15.15
Nyhet

Finlands skuldberg är förenat med en enorm ränterisk, sade finansminister Petteri Orpo under Finansdagarna torsdagen den 2 mars.

Vid evenemanget talade Orpo för påverkare inom finansbranschen och för ekonomireportrar. Han framhöll att en högkonjunktur är på väg, men att de strukturella problemen kvarstår.

”Recessionen i den finska ekonomin är över. I fjol växte ekonomin med uppskattningsvis 1,6 procent, och i år ligger prognosen på 0,9 procent. Det är alldeles utmärkt! En växande ekonomi är grunden för sysselsättning och välbefinnade. Nu är det dock viktigt att komma i håg vissa saker. Tillväxten är tyvärr ännu inte hållbar. Den grundar sig på skuldbaserad tillväxt i inhemsk efterfrågan och på byggande. Dessa kommer inte att bära i all oändlighet. Hållbar tillväxt uppkommer enbart av export, men exporten drar inte ännu. Våra konkurrerande länder ligger steget före”, sade minister Orpo.

Orpo betonade också att utgifterna i de offentliga finanserna alltjämt är mycket större än inkomsterna. Staten skuldsätter sig fortfarande med en takt på drygt fem miljarder per år. I slutet av året beräknas skulderna uppgå till över 111 miljarder.

”Skuldberget är förenat med en enorm ränterisk för oss alla. Om genomsnittsräntan på statens och kommunernas skuld skulle stiga med exempelvis 5 procentenheter, ökar statens underskott med ca 5 miljarder euro och kommunernas underskott med ca 1 miljard. Med den summan finansierar man rätt mycket välfärdstjänster.”

Finansministern betonade att det finns behov av nya åtgärder som förbättrar sysselsättningen.

Ytterligare information:

Ville Valkonen, finanspolitisk specialmedarbetare, tfn 044 567 2201, ville.valkonen(at)vm.fi

Ekonomiska utsikter Finanspolitiken Petteri Orpo