Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Principerna för regleringen av kommunernas uppgifter publicerade

Finansministeriet
3.10.2016 15.04
Nyhet

Finansministeriet har publicerat principerna för regleringspolitiken som gäller kommunernas lagstadgade uppgifter. Syftet med dem är att åstadkomma en förändring av regleringspolitiken inom hela statsrådet och lagstiftningsberedningen vid de olika ministerierna när det gäller styrningen av kommunernas uppgifter och förpliktelser.

Målet är att man i fortsättningen inte längre i detalj skulle ingripa i hur kommunerna genomför sina uppgifter. Man avstår från onödiga anvisningar och betonar eventuella anvisningars icke-normativa karaktär.

Behovet av regleringsprinciperna baserar sig på att ökningen av kommunernas uppgifter och förpliktelser och den ständiga ökningen av utgifterna motverkar den offentliga ekonomins bärkraft. Kommunernas verksamhet har dessutom förstyvats och kostnaderna ökat på grund av den splittrade lagstiftningen, de omfattande och detaljerade förpliktelserna som gäller genomföringen av uppgifterna samt deras inflexibilitet.

Principerna har beretts som ett led i reformen minskning av kommunernas uppgifter och förpliktelser, och beredningen av dem baserar sig på regeringsprogrammet.

Förfrågningar:

Anne-Marie Välikangas, finansråd, tfn 02955 30020, fornamn.efternamn(at)vm.fi
Suvi Savolainen, överinspektör, tfn 02955 30122, fornamn.efternamn(at)vm.fi