Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Finansminister Stubb: Säkerheten utgör grunden även för ekonomin

Finansministeriet
6.6.2016 12.00
Nyhet

Finansminister Stubb påminner att säkerheten är en fråga som inte kan sättas åt sidan i väntan på bättre tider. Stubb höll måndagen den 6 juni ett tal om säkerheten vid Paasikivi-sällskapet i Tavastehus.

- Finland har flera samtidiga orosmoment. Den plågsamt långsamma ekonomiska återhämtningen ätt ett, integrationen av invandrare ett annat. Men säkerheten är en fråga som inte kan sättas åt sidan i väntan på bättre tider. Säkerheten utgör när allt kommer omkring grunden för allt, även ekonomin och välfärden, sade Stubb.

Finlands säkerhetsläge enligt Stubb fortfarande gott och stabilt. Vår försvarsförmåga är kraftig och den interna säkerheten är i goda händer. Han betonar emellertid att läget i närområdena förändrats snabbt. Ryssland har förflyttat de Europeiska gränserna med makt och terroristerna har slagit till i Europeiska huvudstäder.

- Det vore ett allvarligt misstag att inbilla sig att inget förändrats och att vi kan fortsätta som förr. Det är nödvändigt att vi alla, alltså Finland som nation, har en noggrann och sanningsenlig bild av säkerhetsomgivningen så att vi tillsammans kan fatta nödvändiga slutledningar. Därför bör vi föra en öppen, ärlig och djupgående debatt om Finlands läge och rörelseutrymme, sade Stubb.

Stubb fäste framför allt uppmärksamheten vid läget i Sverige och den snabba förändringen inom den svenska debatten.

- Det verkar som om vi i Finland inte helt uppfattat den snabba förändringen inom det säkerhetspolitiska läget och tänkandet i Sverige. Sverige verkar verkligen ha vaknat upp till att beslutet att avstå från regionförsvar och allmän värnplikt varit ett misstag. Nu satsar Sverige i det nationella försvaret samtidigt som man intensifierar samarbetet med Förenta staterna, Storbritannien och de Nordiska länderna. Sverige för även en seriös debatt om medlemskapet i Nato. Den sittande regeringen kommer inte att ansöka om medlemskap, eventuella beslut fattas alltså först efter valet 2018. Mycket beror även på om Ryssland återupptar samarbetet eller om det fortsätter med sin hotfulla verksamhet, uppskattar Stubb.

Förfrågningar:

Pasi Rajala, specialmedarbetare, tfn 0400 464 393, pasi.rajala (at) vm.fi

Alexander Stubb Finanspolitiken