Hyppää sisältöön
Media

Suomen ja Viron ministerit kehittävät maiden suhdetta Helsingissä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 9.11.2022 13.03
Tiedote
Pääministerit Marin ja Kallas seisovat vierekkäin. Taustalla maiden liput ja EU:n lippu.

Pääministeri Sanna Marin ja Viron pääministeri Kaja Kallas osallistuvat tiistaina 15. marraskuuta Helsingissä Säätytalolla järjestettävään Suomen ja Viron yhteistyötä käsittelevään kutsuseminaariin. Tilaisuuteen osallistuu myös muita Suomen ja Viron ministereitä.

Suomen ja Viron suhteet ovat ennennäkemättömän laaja-alaiset sekä tiiviit. Euroopan turvallisuustilanne ja Suomen tuleva jäsenyys Natossa tulevat lähentämään maita entisestään. 

Seminaari keskittyy tarkemmin teemoihin, jotka nostettiin esiin jo maaliskuussa julkistetussa, Suomen ja Viron käytännön yhteistyön kehittämismahdollisuuksia selvittäneessä raportissa ”1+1=3 – Tulevaisuusraportti Viron ja Suomen yhteistyöstä”. Raportissa annetaan suosituksia maidemme välisen yhteistyön kehittämiseksi tulevaisuudessa muun muassa talouden, vihreän siirtymän, digitaalisen yhteistyön, kulttuurin ja koulutuksen aloilla.
 
Raportissa todetaan, että Suomi ja Viro ovat enemmän kuin toistensa naapureita – kieli ja kulttuuri yhdistävät kansalaiset historiallisesti toisiinsa, ja yhteistyö lukuisilla aloilla on hyvin tiivistä. Alati muuttuva maailma tarjoaa Virolle ja Suomelle uusia mahdollisuuksia tehdä yhä monipuolisempaa yhteistyötä, joka voi hyödyttää myös kolmansia osapuolia. 
 
Selvitys maiden suhteiden kehittämismahdollisuudesta laadittiin hallitusten yhteisestä toimeksiannosta. Selvityshenkilöinä toimivat entiset ministerit Anne-Mari Virolainen ja Jaak Aaviksoo, tukenaan molempien maiden ulkopoliittiset instituutit. 
 
Suomen ja Viron pääministereillä on Helsingin seminaarin yhteydessä myös erillinen kahdenvälinen tapaaminen, jossa käsitellään muun muassa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja tukea Ukrainalle, ajankohtaista turvallisuustilannetta, Suomen ja Ruotsin liittymistä Naton jäseniksi sekä energiakysymyksiä, taloutta ja laajemmin EU-aiheita. 
 
Myös ulkoministeri Pekka Haavistolla ja Viron ulkoministeri Urmas Reinsalulla on seminaarin yhteydessä kahdenvälinen tapaaminen, jossa ministerit keskustelevat muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista ja Euroopan turvallisuustilanteesta.
 
Seminaarin yhteydessä liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka ja Viron yrittäjyys- ja informaatioteknologiaministeri Kristjan Järvan allekirjoittavat Suomen ja Viron ministeriöiden yhteisen julkilausuman logistiikan digitalisaatiosta: “Memorandum of Understanding between Ministry of Transport and Communications (Finland) and Ministry of Economic Affairs and Communications (Estonia) on facilitating cooperation, exchanging information and discussing digitalization and data related initiatives in the logistics sector.”
  
Lisätietoja: Pääministerin kansainvälisten asioiden erityisavustaja Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422, ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth, p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia

Pekka Haavisto Sanna Marin Sirpa Paatero Timo Harakka