Hoppa till innehåll
Media

Ministrar från Finland och Estland utvecklar relationerna mellan sina länder i Helsingfors

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.11.2022 13.03
Pressmeddelande
Pääministerit Marin ja Kallas seisovat vierekkäin. Taustalla maiden liput ja EU:n lippu.

Statsminister Sanna Marin och Estlands premiärminister Kaja Kallas deltar i ett seminarium med inbjudna gäster i Ständerhuset i Helsingfors tisdagen den 15 november. Temat för seminariet är samarbetet mellan Finland och Estland. I seminariet deltar också andra ministrar från Finland och Estland.

Finland har oerhört omfattande och nära relationer med Estland. Säkerhetsläget i Europa och Finlands kommande Natomedlemskap för länderna ännu närmare varandra. 

Seminariet ska gå på djupet med de teman som tas upp i framtidsrapporten om samarbetet mellan Estland och Finland. I rapporten, som publicerades i mars, utreds möjligheterna att utveckla det praktiska samarbetet mellan Finland och Estland. Rapporten innehåller rekommendationer för utveckling av samarbetet bland annat när det gäller ekonomi, grön omställning, digitalt samarbete, kultur och utbildning.
 
I rapporten konstateras det att Finland och Estland är mer än bara grannar – i historiskt hänseende förenas folken av språket och kulturen, och samarbetet inom många områden är mycket intensivt. Den ständigt föränderliga världen erbjuder Estland och Finland möjligheter till mångsidigare samarbete, vilket också kan gagna tredje parter.
 
Utredningen om möjligheterna att utveckla relationerna mellan Finland och Estland har gjorts av de tidigare ministrarna Anne-Mari Virolainen och Jaak Aaviksoo på uppdrag av Finlands och Estlands regeringar och med stöd av ländernas utrikespolitiska institut.
 
Statsminister Marin och premiärminister Kallas har också ett enskilt möte i samband med seminariet i Helsingfors. De ska diskutera bland annat Rysslands invasion av Ukraina, stödet till Ukraina, det aktuella säkerhetsläget, Finlands och Sveriges anslutning till Nato, energifrågor, ekonomi och mer allmänt olika EU-frågor.
 
Också utrikesminister Pekka Haavisto och Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu ska ha ett enskilt möte där de diskuterar bland annat ländernas bilaterala relationer och säkerhetsläget i Europa.
 
I samband med seminariet undertecknar kommunikationsminister Timo Harakka och Estlands minister för företagande och informationsteknik Kristjan Järvan ett gemensamt uttalande av ministerierna i Finland och Estland om digitalisering av logistiken: “Memorandum of Understanding between Ministry of Transport and Communications (Finland) and Ministry of Economic Affairs and Communications (Estonia) on facilitating cooperation, exchanging information and discussing digitalization and data related initiatives in the logistics sector”.

Ytterligare information: Lauri Voionmaa, statsministerns specialmedarbetare (internationella ärenden), tfn 050 421 0422, och Rami Kurth, kommunikationsexpert (EU-ärenden), tfn 050 465 7963, statsrådets kansli