Barnets bästa och barnets rättigheter tillgodoses inte i krävande skilsmässofall

Social- och hälsovårdsministeriet har gjort en utredning om hur samhället skulle kunna stödja barn bättre i krävande skilsmässofall och vårdnadstvister. Utredningen innehåller 31 rekommendationer med lösningar.
Social- och hälsovårdsministeriet har låtit göra en utredning om hur samhället skulle kunna stödja barnen bättre i samband med krävande skilsmässofall och vårdnadstvister. Utredningen överlämnades till ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen torsdagen den 6 mars 2025.
Utredningen visar att barnets rättigheter inte alltid tillgodoses i vårdnadstvister, och att besluten inte alltid tillgodoser barnets bästa. Dessutom skulle föräldrarna behöva få bättre service och mera stöd. Vid utredningen utnyttjade man information från social- och hälsovården, domstolar och experter inom rättspsykologi och rättspsykiatri och från många olika forskningar.
”Jag tackar utredarna för deras grundliga arbete. Enligt utredningen blir barnen alltför ofta osynliga i de mest krävande skilsmässofallen, och barnets bästa kommer i skuggan av föräldrarnas problem och konflikter. För att skydda barnen så att de kan få en lycklig barndom är det nödvändigt att reformera tjänsterna och lagstiftningen”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
I utredningen ges 31 förslag om hur tjänsterna och lagstiftningen borde reformeras
Utredningen innehåller 31 förslag för att förbättra barnets ställning i krävande skilsmässofall. Utredarnas förslag handlar om att förebygga svåra skilsmässor, stärka barnets ställning och rättigheter, säkerställa att föräldrarna får det stöd de behöver, utveckla rättsprocesserna och lagstiftningen, förtydliga behörigheten, utveckla servicestigarna, förebygga våld och stärka kompetensen.
”När det gäller några förslag har man redan gjort framsteg, som till exempel reformen av underhållsstödet. Regeringen har förbundit sig till att stärka barnets rättigheter vid svåra skilsmässor”, säger Grahn-Laasonen.
Utredningen bygger på regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering och planen för genomförandet av den nationella barnstrategin. Ministerarbetsgruppen för barn, unga och familjer kommer att utnyttja utredningens resultat när den ser över tjänsterna och lagstiftningen och fattar beslut.
För själva utredningen ansvarade i huvudsak Förbundet för mödra- och skyddshem rf. Man hade också en uppföljningsgrupp med representanter bland annat från social- och hälsovårdsministeriet, justitieministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Polisstyrelsen, Domstolsverket och diskrimineringsombudsmannens byrå.
Mer information:
Johanna Vaitomaa, specialsakkunnig, Förbundet för mödra- och skyddshem, tfn 040 768 7316, johanna.vaitomaa(at)etkl.fi
Riitta Särkelä, SVD, socialråd, tfn 050 636 63, riitta.sarkela(at)outlook.com
Marjo Malja, socialråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 581, fornamn.efternamn(at)gov.fi
Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 603, fornamn.efternamn(at)gov.fi