Hyppää sisältöön
Media

OECD:n hallintoministerit koolla Finlandia-talolla 28.10.2015
Suomi on hallinnon kehittämisen kärkimaita

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2015 10.20
Tiedote

OECD:n hallintoministerikokous “Public Governance for Inclusive Growth – towards a new vision for the Public Sector” järjestetään Helsingissä 28. lokakuuta 2015 Finlandia-talolla. Suomi isännöi puheenjohtajana hallintoministerikokousta.

Ministerikokoukseen osallistuu 31 ministeriä, yli 50 delegaatiota ja lähes 200 osallistujaa. Kokouksessa on ennätysmäärä osallistujia. Kokouskielet ovat englanti ja ranska.

Kokouksen puheenjohtajana toimii kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Varapuheenjohtajina kokouksessa toimivat Japanin, Saksan ja Yhdysvaltojen ministerit. OECD:tä kokouksessa edustavat pääsihteeri Angel Gurria ja apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi.

Suomen delegaatio ja kokouksen aiheet ovat poikkihallinnollisia

Suomen delegaatio kokouksessa koostuu usean ministeriön edustajista. Ministeri Vehviläinen on kokouksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb puhuu ministerikokouksen illallisella, valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen valtiovarainministeriöstä on ministerikokouksen yhden rinnakkaisistunnon puheenjohtaja, valtiosihteeri Paula Lehtomäki edustaa kokouksessa valtioneuvoston kansliaa ja kansliapäällikkö Tiina Astola oikeusministeriötä.

Hallintoministerikokouksessa esillä on julkishallinnon ja julkisen sektorin rooli ja merkitys tuottavuuden lisäämisessä. Suomelle kokouksessa tärkeitä teemoja ovat kansalaislähtöisyys, digitalisaatio, tuottavuus, avoin hallinto ja johtaminen. Kokouksen lopputuloksena syntyy yhteinen julkisen hallinnon visio.

Ministerikokouksen yhteydessä julkistetaan myös OECD:n uusi lippulaivajulkaisu ”Regulatory Policy Outlook”, joka on analyysi siitä, miten OECD-maat ovat kehittäneet sääntelyään.

Ministerit kokoontuvat päivän aikana rinnakkaisistuntoihin eli ”labseihin”

Kokouksessa toteutetaan rinnakkaisistuintoina neljä erilaista ”labsia”; Voice, Design, Delivery ja  Accountability. Näissä istunnoissa ministerit aidosti keskustellen pohtivat minkälaiset hallinnon rakenteet, toimintatavat ja johtamisjärjestelmät antavat edellytykset poikkihallinnollisten ongelmien ratkaisemiseen.

- ”Labsiemme” aiheet noudattavat politiikkasykliä, sitä miten päätöksistä tulee haluttuja muutoksia yhteiskuntaan ja aitoa vaikuttavuutta. Labsit ovat uusi, innovatiivinen tapa ministereille käydä keskustelua keskenään, finanssineuvos Katju Holkeri valtiovarainministeriöstä kertoo kokouksen kynnyksellä.

Nuoret  ja ministerit keskustelevat Youth Dialoguessa 27.10. Säätytalolla

Ministerikokouksen yhteydessä järjestetään myös kansainvälinen Youth Forum, joka huipentuu tiistaina 27.10.2015 Youth Dialogue -keskustelutilaisuuteen Säätytalolla. Eri maista tulevat 15 - 25 -vuotiaat nuoret keskustelevat kuuden eri maan ministerin kanssa ja tuovat omista maistaan nuorten terveiset hallintoministerikokoukselle.

Youth Dialogue -tapahtumassa käydään yhteenvetotuloksien pohjalta keskustelua siitä, mitä pitäisi tehdä, että nuorilla olisi nykyistä paremmat vaikutusmahdollisuudet. Nuoret kokevat haasteelliseksi mahdollisuutensa vaikuttaa valtakunnalliseen päätöksentekoon ja globaalien ongelmien ratkaisuihin. Monet toivovatkin mm. äänestysikärajan laskemista.

Säätytalolla on nuorten delegaatiot Suomesta, Kanadasta, Tšekeistä, Saksasta, Tunisiasta, Meksikosta, Marokosta, Irlannista ja Turkista. Nuoria on yhteensä kolmisenkymmentä. Suomen nuorten delegaatiossa on nuoria Kuopiosta, Itä-Lapista ja pääkaupunkiseudulta.

Ministerikokous on kaikkien seurattavissa verkossa

Ministerikokous on seurattavissa verkkolähetyksenä osoitteessa
http://www.mediaserver.fi/live/govmin15
ensimmäisen kaikille yhteisen istunnon ajan klo 9.00 – 10.30 sekä loppupäätelmien ajan klo 16.00 – 16.30.

Twitterissä kokouksen tunnus on #GovMin15.

Lisätietoja                         
Katju Holkeri
finanssineuvos
puh. 040 764 9880

Muualla verkossa

Hallintoministerikokous VM:n verkkosivuilla

Kokouksen ohjelma OECD:n verkkosivuilla (englanniksi)

Youth Dialogue

Alexander Stubb Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka Ministeriö Valtiovarainministeriö