Valuuttasuojaustoimenpiteet rajaavat Suomen F-35-hävittäjähankintaan liittyvää valuuttariskiä

5.3.2024 9.57
VM Valtiokonttori
Kuva: Puolustusvoimat
Valtiokonttori on tehnyt valuuttasuojaustoimenpiteitä Puolustusvoimien F-35-hävittäjähankinnalle. Valtion puolesta solmituilla valuuttatermiinisopimuksilla pyritään rajaamaan investointiin liittyvää valuuttariskiä. Nämä sopimukset kiinnittävät valuutan hinnan etukäteen, mikä tarjoaa ennakoitavuutta ja taloudellista turvaa investoinnille.

Selvitys
Sosiaaliturvarahastojen ja valtion rahoitusvastuiden uudelleenjärjestely on mahdollista

1.3.2024 13.02
VM
Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on tutkinut mahdollisuuksia uudistaa sosiaaliturvarahastojen ja valtion rahoitusvastuun jakautumista. Työryhmä selvitti useita keinoja, joilla sektoreiden välistä vero- ja maksutulojen sekä etuuksien rahoituksen jakautumista julkisen talouden sektoreiden eri kesken voidaan muuttaa hallituksen rahastoihin kohdistuvien säästötoimenpiteiden puitteissa. Esiin nostettiin erityisesti työttömyyspäivärahojen ja sairausvakuutusetuuksien rahoitusosuuksien muutokset sekä verotuksen uudelleenkohdentamisen mahdollisuudet.

Arviomuistio
Asiakkaat kohtaavat vaikeuksia pankkipalveluissa – lainsäädännön muuttaminen voisi auttaa

1.3.2024 8.30
VM
Yksityishenkilöt saavat ja pystyvät käyttämään peruspankkipalveluja keskimäärin kohtuullisesti, mutta ongelmia on etenkin erityisryhmillä. Yrityksillä ja yhdistyksillä on osin merkittäviäkin vaikeuksia saada pankkipalveluja, ilmenee valtiovarainministeriön arviomuistiosta.

Julkisen talouden suunnitelma
Valtiovarainministeriön ehdotus valtiontalouden kehyksiksi vuosille 2025–2028 on julkaistu

29.2.2024 11.12
VM
Valtiovarainministeriön ehdotus valtiontalouden kehyksiksi esittelee suunnitelman valtion talouden suunnasta seuraavalle neljälle vuodelle. Kehysehdotuksessa valtiontalouden alijäämän arvioidaan olevan 12,9 miljardia euroa vuonna 2025 ja laskevan 10 miljardiin euroon vuoteen 2028 mennessä. Alijäämä on vuosina 2025–2027 keskimäärin noin 0,1 miljardia suurempi kuin syksyn 2023 kehyspäätöksessä.

Ylijohtaja Jani Pitkäniemi:
Valtionosuusjärjestelmän uudistaminen on evoluutioprosessi – nyt otetaan merkittävät ensiaskeleet

28.2.2024 11.17
VM
Syksyllä 2023 käynnistetyssä valtionosuusuudistuksessa pyritään päivittämään kuntien rahoituksen kokonaisuutta vastaamaan paremmin kuntien uutta roolia ja sote-uudistuksen voimaantulon sekä TE-uudistuksen jälkeistä tilannetta. Uudistuksen peruslähtökohtana on – kuten aiemminkin – varmistaa eri kokoisten kuntien edellytykset järjestää lakisääteiset peruspalvelut kaikkialla Suomessa. Sen rinnalla pyritään huomioimaan erilaistuneen kuntakentän erilaisia tarpeita. 

Julkaisuja

Uutiskirjeet

Julkaisemme ajankohtaista tietoa & uusia näkökulmia tarjoavia uutiskirjeitä muun muassa ICT:n, kuntakentän ja hallinnon kehittämisen ajankohtaisista teemoista.

Lue ja tilaa uutiskirjeitä

Taloudellinen katsaus, talvi 2023

Talous supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2023. Vuonna 2024 kasvua odotetaan 0,7 prosenttia. Kasvu vahvistuu 2,0 prosenttiin vuonna 2025 ja 1,6 prosenttiin vuonna 2026.

Taloudellinen katsaus, talvi 2023

Julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus

Meno- ja rakennekartoituksen tarkoituksena on auttaa hahmottamaan, mihin kohteisiin julkisia varoja tällä hetkellä käytetään.

Meno- ja rakennekartoitus

Tutustu myös

Valtion budjetti

Valtion budjetti

Tältä sivulta löydät tietoa valtion budjetin valmistelusta.

Budjetin valmistelu

Kestävä kasvu

Kestävä kasvu

Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa uudistumista, tuottavuutta ja talouskasvua. Ohjelman rahoitus tulee pääosin EU:n elpymisvälineestä.

Kestävä kasvu

Rahanpesu.fi

Rahanpesu.fi

Estä rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen –  tutustu sivustoon, jolle kokosimme tietoa aihepiiristä.

Rahanpesu.fi

Valtionavustukset

Valtionavustukset

Valtionavustukset ovat harkinnanvaraisia ja niillä avustetaan monenlaista toimintaa ja erilaisia hankkeita.

Valtionavustukset

Kuvapankki

Kuvapankki

Valtiovarainministeriön kuvapankki sisältää kuvia muun muassa ministeriön ylimmästä johdosta ja ministeriön tilaisuuksista.

Valtiovarainministeriön kuvapankki

Valtiolle.fi

Ministeriö

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö uudistaa, ohjaa ja luo toimintaedellytyksiä taloudelle ja julkiselle hallinnolle. Visionamme on rakentaa tulevien sukupolvien taloudelle ja hyvinvoinnille vakaa perusta.

Lisätietoa valtiovarainministeriöstä

Hallinnonala

Hallinnonala

Valtiovarainministeriön hallinnonalalla työskentelee noin 12 000 henkilöä, joista suurin osa on vero- ja tullihallinnon palveluksessa.

Valtiovarainministeriön hallinnonala

Ministerit

Riikka Purra
Riikka Purra
Valtiovarainministeri
Anna-Kaisa Ikonen
Anna-Kaisa Ikonen
Kunta- ja alueministeri
Wille Rydman
Wille Rydman
Elinkeinoministeri