Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Lausuntopyyntö
Lainmuutos kannustaisi yrityksiä investoimaan koneisiin ja laitteisiin

Valtiovarainministeriö
29.10.2019 16.19
Tiedote

Ehdotuksen mukaan yritykset saisivat tehdä kirjanpidossaan kaksinkertaiset poistot kone- ja laiteinvestoinneistaan neljän vuoden ajan. Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja lakiluonnoksesta.

Yritykset voivat jaksottaa käyttöomaisuuden hankintamenot kuluiksi eri vuosille poistoina. Poisto on vuosittain enintään 25 prosenttia jäljellä olevasta hankintamenosta.

Ehdotus kaksinkertaistaisi irtaimen käyttöomaisuuden poistot vuosina 2020–2023. Muutos koskisi investointeja uusiin koneisiin, kalustoon ja laitteisiin.

Verotuotot lykkääntyisivät

Valtiovarainministeriö arvioi, että vuotuiset verotuotot vähenisivät noin 210–240 miljoonalla eurolla vuosina 2020–2023. Verotuotot kuitenkin lisääntyivät lähes saman verran vuodesta 2024 eteenpäin, joten muutos ei heikentäisi julkisen talouden tasapainoa pysyvästi.

Muutoksen tavoitteena on lisätä yksityisiä investointeja ja sitä kautta tukea talouskasvua ja työllisyyttä. Hallitus sopi asian valmistelusta budjettiriihessään syyskuussa.

”Korotetut poistot ovat yksi osa toimia, joilla pyritään vauhdittamaan yritysten uusia kone- ja laiteinvestointeja. On tärkeää, että kannustimia saadaan nyt pikaisesti liikkeelle, sillä investointien vähäisyys on vaivannut Suomea jo pitkään”, sanoo valtiovarainministeri Mika Lintilä.

Valtiovarainministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle maanantaina 28. lokakuuta. Lausuntoaika päättyy 4. marraskuuta.

Lakiluonnos ja lausuntopyyntö (hankesivut)

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Antti Sinkman, puh. 02955 30817, antti.sinkman(at)vm.fi

Mika Lintilä Verotus