Kolumnit

Kolumneissa taustoitetaan ministeriön ajankohtaisia aiheita ja nostetaan esille erilaisia näkökulmia. 

Uusimmat kolumnit

Neuvotteleva virkamies Jaana Salmi
Julkisen hallinnon yhteisen palvelupisteverkon suunnittelussa huomioidaan asiakkaiden tarpeet

15.5.2024 10.12
VM
Jaana Salmi.
Valtioneuvosto hyväksyi kuluvana keväänä suunnitelman, jonka mukaan valtionhallinnon palveluita annetaan monikanavaisesti niin, että palvelut järjestetään yhä enemmän digitaalisesti, ja jäljelle jäävä valtion käyntiasiointi kootaan yhteisiin palvelupisteisiin. On edelleen tärkeää huomioida erilaisten käyttäjäryhmien tarpeet ja perinteiset asiointitavat, kuten käynti- ja puhelinasiointi myös tulevaisuudessa, kirjoittaa neuvotteleva virkamies Jaana Salmi.

Rajat ylittävällä tiedonvaihdolla sujuvampia palveluita

7.5.2024 10.11
VM
Suomi ja Viro allekirjoittivat 21. syyskuuta 2022 sopimuksen väestötietojen vaihtamisesta maiden välillä. Sopimus tuli voimaan 1. toukokuuta 2024. Jatkossa maasta toiseen muutettaessa väestötiedot siirtyvät viranomaisten välillä sähköisessä muodossa, mikä mahdollistaa sujuvampia julkisia palveluita, kirjoittaa neuvotteleva virkamies Antti Helin.

Valtiovarainministeri Riikka Purra:
Kehysriihi on säästöriihi, koska hallitus kantaa vastuuta

12.4.2024 10.15
VM
Hallitus kokoontuu ensi viikon alussa, 15.–16. huhtikuuta kehysbudjettiriiheen päättämään tulevien vuosien valtiontalouden raameista. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä kehysriihestä on tulossa varsinainen säästöriihi. Tulevat sopeuttamistoimet vievät suurimman päähuomion niin riiheen valmistautumisessa, julkisessa keskustelussa kuin varsinaisissa päätöksissä ja toimenpiteissä sen jälkeen.