Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Talousnäkymät ja palkanmuodostus -raportti
Ostovoiman kasvu jatkuu

Valtiovarainministeriö
31.1.2019 9.30
Tiedote

Palkansaajien ostovoima kasvoi viime vuonna 2,8 prosenttia, arvioidaan Talousnäkymät ja palkanmuodostus -raportissa. Ennusteen mukaan ostovoiman kasvu hidastuu 2,1 prosenttiin tänä vuonna ja 1,1 prosenttiin ensi vuonna. Kasvua hidastavat palkansaajien sosiaaliturvamaksujen korotukset ensi vuonna.

Koko talouden palkkasumma kasvoi 4,6 prosenttia viime vuonna, raportissa arvioidaan. Ennusteen mukaan kasvu jatkuu noin 3,5 prosentin vauhtia tänä ja ensi vuonna.

EU:n komissio arvioi, että palkansaajakorvaukset palkansaajaa kohden nousivat Suomessa viime vuonna 1,4 prosenttia, kun euroalueella nousua kertyi keskimäärin 2,3 prosenttia.

Kustannuskilpailukyky paranee

Komissio ennakoi, että Suomen kustannuskilpailukyky paranee edelleen lähivuosina suhteessa euroalueeseen. Ennusteen mukaan Suomen nimellisten yksikkötyökustannuksien nousu jää vuosina 2018–2020 keskimäärin 1,1 prosenttiin, mikä on hieman alle euroalueen keskiarvon.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta selvittää palkanmuodostuksen seurantaraportissaan ansioiden, hintojen, ostovoiman ja kilpailukyvyn kehitystä ja näkymiä. Raportin liitteenä on erillinen selvitys, jossa tarkastellaan työ- ja virkaehtosopimusten palkankorotusten luokittelua. Toimikunta hyödyntää arvioissaan valtiovarainministeriön taloudellista katsausta, joka julkaistiin 17. joulukuuta.

Talousnäkymät ja palkanmuodostus -raportti

Lisätietoja:

Ylijohtaja Mikko Spolander, puh. 02955 30006, mikko.spolander(at)vm.fi

Talousnäkymät