Kolumnit

Kolumneissa taustoitetaan ministeriön ajankohtaisia aiheita ja nostetaan esille erilaisia näkökulmia. 

Uusimmat kolumnit

Finanssineuvos Anne-Marie Välikangas:
Kuntien normien keventämisen vaikutusarvioinnissa on mukana monta eri näkökulmaa

22.2.2024 11.57
Anne-Marie Välikangas
Normien keventämisen ja kokeilujen ohjelma on täydessä vauhdissa. Ehdotuksia ja ideoita normien keventämiseksi on valtiovarainministeriöön tullut runsaasti. Vaikka jokaisen yksittäisen ehdotuksen etenemisestä ei ole varmuutta, päämäärä on selkeä. Kuntien toimintavapauksia halutaan lisätä. Seuraavaksi ehdotuksia ryhdytään käymään tarkemmin läpi. Olennainen osa tätä läpikäyntiä on arvioida vaikutuksia, joita ehdotusten toteuttamisesta seuraisi.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen
Julkinen johtaminen kohti uutta aikaa 

14.2.2024 9.48
VM
Anna-Kaisa Ikonen.
"Julkisesta johtamisesta elää toisinaan edelleen käsitys, että se on kaukaa kulmahuoneista suoritettavaa ohjausta. Johtaminen on onneksi muuttunut muun maailman mukana vuorovaikutteisemmaksi. Mutta miten julkisen sektorin johto valmistautuu tuleviin muutoksiin?", kysyy kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.  

Neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen
Normiviidakkoa, palveluiden karsimista – vai sittenkin jotain muuta?

17.1.2024 9.00
VM
Suvi Savolainen
Viitisen vuotta sitten eduskunta kumosi 94 vuotta vanhan lain julkisista kuulutuksista. Sen mukaan tiettyjen lakien, asetusten ja valtioneuvoston päätösten tiedot oli jokaisessa kunnassa pantava näkyviin tarkoitusta varten varatulle ilmoitustaululle. Nämä tuli sitten olla soveliaassa, ilmoitustaululla mainittavassa paikassa pidettävä yleisön luettavana. Paljon ehti viranomaisviestinnässä muuttua sitten lain voimaantulon 1925, ja ilmoitustaulut eivät enää pitkään aikaan olleet se kanava, jota kautta asiat saatettiin kansalaisten tietoon.