Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Keväthumaus-tapahtuma kokoaa tänään 26.4. tuhat asiantuntijaa pohtimaan digitalisoinnin haasteita
Suomi tekee tiivistä yhteistyötä kansallisesti ja kansainvälisesti saavuttaakseen digitalisoinnin tavoitteet

Valtiovarainministeriö
26.4.2016 11.30
Tiedote
Keväthumaus-banneri.

Valtiovarainministeriön järjestämä Keväthumaus-tapahtuma kokoaa tänään Helsingin Messukeskukseen noin 1000 alan suomalaista ja kansainvälistä vaikuttajaa. Digitalisaatiota tarkastellaan tapahtumassa niin Suomen, Euroopan kuin maailmankin näkökulmasta.

Suomessa on parhaillaan käynnissä suuri harppaus julkisten palveluiden digitalisoimiseksi. Onnistunut digitalisointi vaatii tiivistä yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.

Huhtikuussa Euroopan unioni käynnisti toteuttamisohjelman, jonka tavoitteena on vauhdittaa palveluiden sähköistämistä. Tänään Keväthumaus-tapahtumassa puhunut ylijohtaja Gertrud Ingestad Euroopan komissiosta korostaa EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämisen tärkeyttä. Hän pitää EU-tasoista, rajat ylittävää tunnistamistoteutusta (eIDAS) tulevaisuuden Schengeninä, sillä digitaalinen rajat ylittävä toiminta tulee muuttamaan EU:n sisäisiä markkinoita perustavanlaatuisesti.

"Seuraamme kehitystä ja teemme kansallisella tasolla ratkaisuja, jotka mahdollistavat Suomen toimimisen tulevaisuuden digitaalisilla sisämarkkinoilla. Sähköinen asiointi on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna kärkitasoa. Meillä on kaikki valmiudet saavuttaa nopeastikin esimerkiksi Tanskan malli, jossa kaikki asiointi on ensisijaisesti digitaalista. Jotta digitalisointi saavuttaa sille asetetut tavoitteet, meidän on kuitenkin tehtävä pitkäjänteisten teknisten ratkaisujen lisäksi rohkeita päätöksiä toimintatapojen muutoksista", sanoo valtiovarainministeriön ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen.

Tanskassa digitalisointi tuli pakolliseksi vuosi sitten, ja nyt noin 90 prosenttia kansalaisista on siirtynyt käyttämään sähköisiä palveluita. Julkishallinto ei lähetä enää lainkaan perinteistä postia. Muutos on tuonut mukanaan noin 100 miljoonan euron säästöt. Iso-Britanniassa puolestaan kaikki julkishallinnon verkkosivut on koottu gov.uk-sivuston alle, mikä helpottaa kansalaisten tiedonhakua ja säästää julkishallinnon resursseja toimijoiden yhdistettyä voimansa.

Rakenteilla vankka pohja Suomen digitalisaatioille

Suomessa on tällä hallituskaudella otettu useita merkittäviä askeleita digitalisaation saralla. Palveluiden erillään kehittämisen sijasta on luotu yhteiset digitalisaation periaatteet ja yhdistetty useiden eri toimijoiden voimat. Parhaillaan rakennetaan kaikille julkisille digitaalisille palveluille yhteistä ja yhteentoimivaa perustaa, kansallista palveluarkkitehtuuria, johon myös yritykset voivat liittyä.

"Rakennamme nyt pitkäjänteisesti pohjaa Suomen digitalisaatiolle. Käynnissä oleva muutos yksinkertaistaa kansalaisten asiointia ja julkishallinnon prosesseja sekä säästää kustannuksia. Parhaillaan panostamme erityisesti tietojen yhteiskäyttöön, järjestelmien yhteentoimivuuteen ja päällekkäisten palveluiden karsimiseen. Muutos edistää tietojen sujuvaa siirtymistä viranomaisten välillä ja kansalaiset pääsevät paremmin käsiksi itseään koskeviin tietoihin ja niiden käyttöön", Karjalainen toteaa.

Valtiovarainministeriön järjestämä Keväthumaus-tapahtuma kokoaa tiistaina 26.4.2016 Helsingin Messukeskukseen 1000 digitalisoinnin asiantuntijaa. Päivän aikana käsitellään muun muassa kansallisen palveluarkkitehtuurin etenemistä, digitalisoinnin johtamista ja asiakaslähtöistä prosessien uudistamista.

Keväthumauksen ohjelma

Seuraa tapahtuman uutisointia

Valtiovarainministeriön verkkosivuilla
Kansallisen palveluarkkitehtuurin esuomi.fi-sivustolla
Twitter: @vm_kapa #kevathumaus #digfi
Instagram: palveluarkkitehtuuri

Lisätietoja

Anna-Maija Karjalainen
ICT-johtaja, valtiovarainministeriö
p. 02955 30165
[email protected]

Digitalisoituminen JulkICT-strategia Julkisen hallinnon ICT Kansallinen palveluarkkitehtuuri Kärkihankkeet Valtiovarainministeriö kärkihankkeet