Hyppää sisältöön
Media

Suomi ja Portugali allekirjoittivat uuden verosopimuksen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.11.2016 19.59
Tiedote
Lentoa odottamassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo allekirjoitti 7. marraskuuta Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen Portugalin valtiovarainministerin Mário Centanon kanssa. Uuden sopimuksen myötä Suomen verottamisoikeus laajenee.

Sopimus on vielä hyväksyttävä molempien maiden parlamenteissa tullakseen voimaan.

- Olen erittäin tyytyväinen tänään allekirjoitetun uuden verosopimuksen sisältöön. Uuden sopimuksen myötä Portugaliin maksettuja eläkkeitä verotetaan Suomen noudattaman verosopimuspolitiikan mukaisesti eli Suomesta maksettua eläkettä saadaan verottaa Suomessa, toteaa ministeri Orpo.

Uusi sopimus rakentuu eräin poikkeuksin OECD:n laatimalle mallisopimukselle.

Eläkkeen verotus

Nykyisen sopimuksen mukaan Suomi saa verottaa pääsääntöisesti vain julkisesta palveluksesta saatua eläkettä, jos se maksetaan Portugalissa asuvalle henkilölle. Uuden sopimuksen myötä Suomen verottamisoikeus laajenee ja Suomi saa verottaa myös muita Suomesta Portugaliin maksettavia eläkkeitä. Näissä tilanteissa eläkkeen kaksinkertaisen verotuksen poistaa poikkeuksellisesti lähdevaltio. Eli kun henkilö asuu Portugalissa ja eläke maksetaan Suomesta, niin eläkkeestä Suomessa menevästä verosta vähennetään Portugalissa maksettu vero.

Lisäksi on sovittu kolmen vuoden siirtymäajasta, jonka aikana sovelletaan nykyisen sopimuksen eläkeartiklaa. Nykyisen eläkeartiklan soveltamisen ehtona kuitenkin on se, että asuinvaltio verottaa eläkettä. Jos asuinvaltio ei verota eläkettä, uutta sopimusta aletaan soveltaa ilman siirtymäaikaa.

Muita muutoksia

Sopimus muuttaa muun muassa Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Jatkossa Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Portugalissa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista. Myös kaksinkertaisen verotuksen poistamiseen käytettävä menetelmä muuttuu vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään Suomen nykyisin noudattaman verosopimuspolitiikan mukaisesti.

Verosopimus

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Antero Toivainen, puh. 02955 30098, antero.toivainen(at)vm.fi
Erityisavustaja Ville Valkonen, puh. 044 56 72201, ville.valkonen(at)vm.fi