Digitaalinen henkilöllisyys

Digitaalinen henkilöllisyys tarkoittaa sitä, että ihmiset voivat turvallisesti ja helposti todistaa henkilöllisyytensä myös digitaalisesti ja asioida palveluissa niin verkossa kuin paikan päällä. Kaiken lähtökohtana on tietoturva ja yksityisyyden suoja: kansalaisten pitää voida itse päättää, miten ja kenen kanssa hän jakaa henkilötietojaan. Digitaalinen henkilöllisyystodistus tekee henkilötietojen näyttämisestä jatkossa entistä turvallisempaa, joustavampaa ja yhdenvertaisempaa.

Suomi on useiden mittauksien perusteella digitalisaation suunnannäyttäjä myös kansainvälisesti. Digitaalinen henkilöllisyys on osa tätä edelläkävijyyttä, jota valtiovarainministeriö kehittää Suomessa. Osana tätä työtä arvioidaan myös tulevaisuuden näkymiä ja uusia ratkaisuja. Tavoitteena on tukea ja laajentaa päätöksenteossa tarvittavaa tietopohjaa strategisella tasolla. Ministeriössä tehdään paljon kansainvälistä yhteistyötä sekä vaikuttamista. Tällä tavoin pyritään varmistamaan se, että Suomi on suunnannäyttäjä myös tulevaisuudessa.

Valtiovarainministeriön digitaalisen henkilöllisyyden ohjelma koordinoi kehittämistyötä ja koostuu useista eri hankkeista. Näitä ovat henkilötunnuksen uudistaminen, digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen, EU:n digitaalisen lompakon kehittäminen sekä Suomen ja Saksan yhteistyö.

Lisää aiheesta

Yhteystiedot

Verna Heino, ohjelmapäällikkö 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Digitalisaatio 0295530273  


Sami Kettunen, hankepäällikkö 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Digitalisaatio 0295530226  


Henriikka Tammes, erityisasiantuntija 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Tietopolitiikkayksikkö 0295160939  


Laura Kolinen, erityisasiantuntija 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Tietopolitiikkayksikkö 0504768399