Hoppa till innehåll
Media

Statsminister Marin träffade Portugals premiärminister i Porto

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 6.5.2021 21.10 | Publicerad på svenska 7.5.2021 kl. 9.04
Pressmeddelande 291/2021
Kuvaaja: Clara Azevedo, Portugalin pääministerin kanslia

Statsminister Sanna Marin diskuterade med Portugals premiärminister António Costa i Porto torsdagen den 6 maj. På agendan för Marins och Costas enskilda möte stod ökat samarbete mellan Finland och Portugal och aktuella EU-ärenden. Relationerna mellan Finland och Portugal är av tradition goda, och EU-partnerskapet har fördjupat dem ytterligare.

Portugal har lyft fram utveckling av skogsbruket som ett av de viktigaste områdena i sin plan för ekonomisk återhämtning efter coronapandemin. Ett av de viktigaste målen vad gäller utveckling av skogsbruket är att minska antalet skogsbränder i landet. Bränderna har ökat i oroväckande grad på grund av torka till följd av klimatförändringarna. Samarbetet inom skogssektorn mellan Finland och Portugal inleddes i samband med statsminister Juha Sipiläs exportfrämjande resa till Portugal hösten 2018.

”Finland har ledande kompetens inom grön omställning och digital ekonomi, som är områden som intresserar Portugal. Det lönar sig för företagen att passa på tillfället och ta vara på de möjligheter som EU:s återhämtningsinstrument erbjuder. Skogssamarbetet mellan våra länder framskrider väl”, sade statsminister Marin.

Vid mötet tog statsminister Marin upp till diskussion avsaknaden av ett skatteavtal mellan länderna. Portugal har ännu inte ratificerat det skatteavtal som undertecknades 2016.

Statsminister Marins besök i Portugal fortsätter den 7 och den 8 maj då hon deltar i EU-toppmöten som EU-ordförandelandet Portugal står värd för.

Ytterligare information: Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, Tuulia Pitkänen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 231, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli