Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Valtion toimitilastrategian uudistamishankkeessa arvioidaan valtion tiloja ja niiden käyttöä 

Valtiovarainministeriö
18.2.2021 11.11
Tiedote

Etätyö ja digitalisoituminen ovat muuttaneet kansalaisten palvelutarvetta ja valtiolla tehtävän työn tapoja. Valtiovarainministeriön tänään asettamassa hankkeessa uudistetaan valtion toimitilastrategia. Tavoitteena on varmistaa tilankäytön kustannustehokkuus ja tuloksellisuus valtion työn muuttuessa. Hankkeessa tarkastellaan myös käyttösidonnaisten tilojen kehittämistarpeita. Hankkeen toimikausi on  15.2.2021 – 31.5.2021.

”Viimeistään korona on osoittanut mahdollisuudet julkisen hallinnon työskentelyn ja palvelujen uudistamisessa. Joustavampi työskentely on etu työntekijöille ja samalla sähköisillä ratkaisuilla sekä yhteisillä asiakaspalvelupisteillä voidaan viedä palveluja ihmisten luokse. Muutos edellyttää suunnitelmallista toimitilaverkon uudistamista, nyt työ laitetaan käyntiin”, sanoo kuntaministeri Sirpa Paatero.

Muutokset vaikuttavat erityisen voimakkaasti asiakaspalvelu- ja toimistotiloihin, mutta näkyvät myös erilaisissa käyttösidonnaisissa tiloissa. Käyttösidonnaisia tiloja ovat esimerkiksi museot, vankilat, kasarmit, poliisi- ja oikeustalot ja laboratoriot. Näiden tilojen tietopohjaisen suunnittelun kehittäminen sekä toiminnan ja tilojen yhtäaikainen kehittäminen muodostavat tärkeän kokonaisuuden uusistustyössä. 

Tunnistettuja keskeisiä teemoja toimitilastrategian uudistamisessa ovat

  • toimistotilojen käyttötarkoitus ja oikea mitoitus
  • tilojen yhteiskäytön lisääminen koko julkisen hallinnon piirissä
  • tietotyö ja työympäristö 
  • tilaturvallisuuden yhteiset käytännöt

”Jopa puolet tehtävistä voidaan tehdä etänä jo lähivuosina. Se antaa mahdollisuuden myös säästöihin ja toisaalta päästöjen vähentämiseen, kun toimitilojen tarve ja matkustus vähenee. Koronan myötä saimme jo tästä näkymää, kun viime vuonna valtiolla matkustus puolittui ja matkakustannukset laskivat 105 miljoonaa euroa”, ministeri Paatero jatkaa. 

Uudistuksessa huomioidaan Suomen hiilineutraalisuustavoitteet. 

Hankkeessa tuotetaan ehdotus uudistetuksi valtion toimitilastrategiaksi. Hanke tukee Julkisen hallinnon strategian tavoitteita ja liittyy läheisesti alueellisen läsnäolon, valtion palvelu- ja toimitilaverkoston sekä monipaikkaisen työn edistämisen hankkeisiin

Lisätietoja: 

Pauliina Pekonen, neuvotteleva virkamies, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30081, pauliina.pekonen(at)vm.fi

*Huom. tiedotetta on tarkennettu 18.2.2021 klo 11.22 koskien matkakustannusten euromääräistä laskua vuonna 2020.