Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Regeringsprogrammet behandlas med hänsyn till människocentrerad digitalisering i september

Finansministeriet
16.8.2019 16.03 | Publicerad på svenska 19.8.2019 kl. 16.38
Nyhet

Finansministeriet ordnar den 6 september tillsammans med olika ministerier en tillställning vid Wanha Satama i Helsingfors för vägvisarna i fråga om digitaliseringen. Vägvisarna -tillställningen inleder en upptäcktsfärd in i den nya regeringens digitala och informationspolitiska teman.

Tillställningen öppnas av kommun- och reformminister Sirpa Paatero. Finansministeriets understatssekreterare Päivi Nerg och Motivas verkställande direktör Vesa Silfver kommer också att delta i diskussionen om digitaliseringen av den offentliga förvaltningen.

Temana i regeringsprogrammet kommer att bearbetas vidare genom workshopsarbete. Teman som kommer att behandlas är bland annat den digitaliserade rätten att delta, det etiska utnyttjandet av AI, medborgarbaserad offentlig förvaltning på 2020-talet samt bromsandet av klimatförändringen med hjälp av hållbar teknik. Tillställningen går ut på att insamla idéer och att åstadkomma konkreta åtgärdsförslag som kunde driva teman vidare.

”Skapandet av en människocentrerad förvaltning innebär sådana stora förändringar i verksamhetskulturen och -sätten som inte bara begränsar sig till en eller flera politiksektorer eller förvaltningsområden utan som berör oss alla. Därför vill vi bearbeta temana i regeringsprogrammet på bred front. På detta sätt vill vi för egen del inlösa regeringsprogrammets löfte om en förvaltning som kontinuerligt lär sig samt om ny slags interaktion. Såväl statliga och kommunala myndigheter som aktörer inom den privata sektorn och medborgarsamhället är välkomna till tillställningen”, säger utvecklingschef Virpi Einola-Pekkinen från finansministeriet.

Noggrannare information om programmet och teman som behandlas finns på adressen vm.fi/suunnannayttajat./p>

Ytterligare information:

Virpi Einola-Pekkinen, utvecklingschef, tfn 02955 30 233, virpi.einola-pekkinen(at)vm.fi
Sanna Juutinen, projektsamordnare, tfn 02955 30 506, sanna.juutinen(at)vm.fi
Suvi Savolainen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30 122, suvi.savolainen(at)vm.fi