Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kokeiluviikolla ratkotaan haasteita kokeilukulttuurin keinoin

Valtiovarainministeriö
21.9.2017 10.15
Tiedote

Valtakunnallista kokeiluviikkoa vietetään 6.–13.10.2017. Kokeiluviikon järjestäjät valtiovarainministeriö, valtioneuvoston kanslia, Valtiokonttori ja Kuntaliitto haluavat rohkaista kaikkia organisaatioita kehittämään toimintatapojaan kokeillen viikon ajan.

”Haluamme osoittaa, että jo viikossa saadaan paljon aikaan. Välillä suuren muutoksen käynnistämiseen riittää vain 24 tuntia. Tarvitaan vain rohkeutta kokeilla, siitähän kokeilukulttuurissa on kyse”, valtiovarainministeriön projektikoordinaattori Maria Vuorensola toteaa.

Kokeilu voi liittyä esimerkiksi oman työn tai johtamiskulttuurin kehittämiseen. Kyse voi olla pienestä tai koko organisaatiota koskevasta kokeilusta. Myös uusia toimintamallia tai alueellista yhteistyötä voi kehittää kokeillen. Kaikki kokeiluviikon aikana tehtävät kokeilut toivotaan vietävän Kokeilun paikka -verkkosivustolle.

Alueellisia kokeiluja viedään eteenpäin työpajoissa

Kokeiluviikon järjestäjät etsivät aiemmin syyskuussa alueellisia haasteita. Haasteiden tuli liittyä paikallisen yhteistyön kehittämiseen, uusien toimintamallien käyttöönottoon sekä uudenlaisen työn tekemiseen. Mukaan valittuja haasteita lähdetään ratkomaan kokeiluviikolla järjestettävissä työpajoissa.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen liiton haasteessa halutaan avoin data osaksi aluekehittämistä. Pyhätunturin kyläyhdistyksessä kehitetään koululaisille ja alueen yrittäjille suunnattua pop-up yrityskasvatuskokeilua. Joensuussa puolestaan kehitetään maakuntauudistusta silmälläpitäen asiakaslähtöistä toimintamallia työllisyys- ja hyvinvointipalveluille.

”Mukaan valituissa alueellisissa kokeiluissa korostuivat tulevaisuuden kunnan kehittäminen sekä kunnan elinvoimaisuuden vahvistaminen. Myös maakuntauudistuksen mukanaan tuomat muutokset kasvupalveluihin ja avoimen datan nykyistä vahvempi hyödyntäminen aluekehityksessä olivat vahvasti esillä”, Vuorensola kertoo.

Voit seurata kokeiluviikolla ratkottavia haasteita Twitterissä aihetunnisteella #kokeiluviikko.

Kokeiluviikko huipentuu päätöstilaisuuteen

Kokeiluviikon päätöstilaisuus pidetään Helsingissä 13. lokakuuta. Tilaisuudessa esitellään kokeiluviikon aikana käynnistyneitä kokeiluita. Lisäksi päätöstilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja kokeilukehittämisestä ja siitä, miten kokeiluja voi hyödyntää toimintamallien kehittämisessä. Tutustu tilaisuuden ohjelmaluonnokseen ja ilmoittaudu kokeiluviikon päätöstilaisuuteen. Tilaisuuden tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin syyskuussa. 

Lisätietoja:

Digikuntakokeilu, projektikoordinaattori Maria Vuorensola, [email protected]
Digikuntakokeilu, ylitarkastaja Suvi Savolainen, [email protected]
Työ 2.0, kehittämispäällikkö, Virpi Einola-Pekkinen, [email protected]

Kokeileva Suomi, projektipäällikkö Ira Alanko, [email protected]
Kokeileva Suomi, erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, [email protected]

Uskalla Kokeilla -ohjelma, innovaatio-asiantuntija Tuula Jäppinen, [email protected]
Uskalla kokeilla -ohjelma, erityisasiantuntija Jaana Halonen [email protected]

D9 Digitalisaation tuki, Kokeilukehittämisen asiantuntija Anni Leppänen, Valtiokonttori 
[email protected]

Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT Kunta-asiat