Höstens nationella dialoger: Hur påverkas vi av fysiska och sociala avstånd?

Deltagarna i de nationella dialogerna beskrev att människor skiljs åt av fysiska avstånd, differentieringen av livsmiljöerna och av ekonomisk ojämlikhet. Å andra sidan förenas människorna tack vare gemensamma rum, öppna samhällen och en omtänksam attityd. Skapandet av social gemenskap kräver aktiva insatser där den offentliga förvaltningen kan vara till stöd.
I dialogerna hösten 2024 deltog cirka 1 200 personer med varierande bakgrund. Olika aktörer ordnade sammanlagt 107 diskussionsmöten på olika håll i Finland.
Viktigaste iakttagelser och slutsatser:
- Åtskiljande faktorer: Fysiska avstånd, differentierade livsmiljöer, ekonomisk ojämlikhet, omvälvningar och digitalisering i arbetslivet samt olika verksamhetssätt som leder till bubblor, polarisering och diskriminering fördjupar skiljelinjerna mellan människor.
- Förenande faktorer: Gemensamma platser och utrymmen, såsom ungdomslokaler, byahus, konst, motionsspår och hobbyer samt öppna och tillgängliga gemenskaper och en nyfiken, omtänksam attityd.
- Skapande av gemenskap: Det behövs aktiva och medvetna gemensamma ansträngningar för att skapa samhörighet och gemenskap. Den offentliga förvaltningen kan stödja dessa ansträngningar genom att höra människors erfarenheter, erbjuda mötesplatser och bjuda in människor att lösa utmaningarna tillsammans.
Den offentliga förvaltningen kan stödja möten mellan människor
Kommunerna, välfärdsområdena och statsförvaltningen kan genom sin egen verksamhet främja demokratiska möten där människor blir hörda och bemötta. Den offentliga förvaltningen kunde vara allt aktivare när det gäller att stödja medborgarnas och det civila samhällets frivilliga verksamhet som förenar människor. Som konkreta åtgärder kan nämnas att lära sig av människors erfarenheter, erbjuda fysiska mötesplatser och ändra stämningen så att den betonar hopp och mod.
”Finlands demokratiska samhälle är värt att försvara och att reformera kontinuerligt. Det kräver var och ens insats. Alla förtjänar att bli inbjudna att delta i denna gemensamma ansträngning”, säger avdelningschef Katju Holkeri.
De nationella dialogerna är en serie diskussioner som vem som helst kan ordna och som vem som helst kan delta i. Under vårens dialoger diskuterar vi människors mentala välbefinnande och resurser i olika livsskeden och förändringar: hurdana saker i dagens värld försvagar det mentala välbefinnandet och vilka faktorer i sin tur stärker det.
Mer information:
Katju Holkeri, avdelningschef, katju.holkeri(at)gov.fi, tfn 0295 530 087
Kai Alhanen, direktör, Dialogakademin, kai.alhanen(at)aretai.org, puh. 040 5720 213
Läs mer om Nationella dialoger (Nationella dialoger)Länk till en annan webbplats
Ordna en egen nationell dialog om mentala resurser (FM)