Ny OECD-rekommendation ger verktyg för att svara på desinformation
Den snabba digitaliseringen av samhället har på ett avsevärt sätt förändrat vår användning av information. Samtidigt har ny teknik gjort det lätt att sprida falsk och felaktig information. Detta kan få allvarliga konsekvenser för samhället och demokratin. OECD:s nya rekommendation erbjuder verktyg för att bygga upp en trygg och tillförlitlig informationsmiljö.
Medlemsländerna i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD och Brasilien godkände i december 2024 en rekommendation som utgör en internationell standard för staternas strävanden att främja informationsomgivningens integritet (information Integrity) och bekämpa de skadliga konsekvenserna av mis- och desinformation för samhället. Rekommendationen har beretts i samarbete mellan stater, det civila samhället, media, forskare och privata aktörer. Finland har deltagit aktivt i utarbetandet av rekommendationen.
Rekommendationen styr mot ett bredare och mer proaktivt förhållningssätt än att enbart svara på desinformation, och den syftar till att öka medborgarnas och aktörernas förmåga att identifiera falsk information och att reagera eller låta bli att reagera på den. Målet är en tillförlitlig och harmonisk informationsmiljö där de centrala aktörerna bär sitt ansvar. En utgångspunkt för rekommendationen är respekten för yttrandefriheten. Allmänheten ska ha tillgång till mångsidig information, men samtidigt ska man se till att också andra grundläggande fri- och rättigheter tillgodoses. Till dessa hör till exempel rätten till trygghet och fred, rätten till privatliv, den egna religionen samt samvetsfrihet.
Medborgarfärdigheter och medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter betonas i rekommendationerna
Åtgärderna i rekommendationen är indelade i tre teman:
- stärkandet av den samhälleliga resiliensen
- ökandet av transparensen, ansvarstagandet och mångfalden i informationskällorna
- uppdateringen av strukturer och öppen förvaltning
Stärkandet av den samhälleliga resiliensen betyder i synnerhet förbättring av allmänhetens färdigheter att agera i en modern informationsmiljö samt samarbete mellan förvaltningen, privata aktörer och forskare för att öka transparensen i online-plattformarna.
Med ökad öppenhet, ansvarstagande och mångfald i informationskällorna avses till exempel stödjande av självständig och oberoende media, utveckling av moderering av webbplattformar och identifieringen av robotar samt säkerställandet av trygg användning av teknik för barns del.
Uppdateringen av strukturerna och verksamhetssätten inom öppen förvaltning innebär till exempel att de administrativa strukturerna stärks på ett sådant sätt att människors grundläggande fri- och rättigheter och yttrandefrihet samtidigt tryggas. Detta omfattar åtgärdsrekommendationer för att utarbeta nödvändiga strategier, förebygga valpåverkan, öka det internationella samarbetet och öka kompetensen på olika förvaltningsnivåer.
Finland har goda förutsättningar att genomföra rekommendationerna
Finland befinner sig i en god ställning när det gäller många av de ovan nämnda frågorna. Vår mediefostran ses i många länder som ett gott exempel, och alla våra centrala statliga aktörer är beredda att genom strategisk kommunikation bemöta det hot som desinformation utgör.
Rekommendationens övergripande strategi, som omfattar hela samhället, ligger också i linje med vår modell för övergripande säkerhet. Vid genomförandet av rekommendationen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt åtgärder som gäller förvaltningens strukturer och strategiska nivå.
Mer information:
Olli-Pekka Rissanen, ledande sakkunnig, tfn 0295 530 364, olli-pekka.rissanen(at)gov.fi
Nico Käräjäoja, projektchef, tfn 0295 530516, nico.karajaoja(at)gov.fi