Reformen av statens regionförvaltning framskrider: Riktlinjerna för de nya ämbetsverkens uppgifter har fastslagits
I samband med reformen av statens regionförvaltning bildas ett nytt riksomfattande tillstånds-, styrnings- och tillsynsverk samt nya regionala livskraftscentraler. Syftet med reformen är att förenhetliga tillstånds- och tillsynspraxis och göra tjänsterna smidigare för människor och företag.
Riktlinjerna för uppgiftsfördelningen mellan ämbetsverken har dragits upp i projektets styrgrupp. Nästa steg i reformen av regionförvaltningen är att fortsätta beredningen av lagstiftningen utifrån dessa riktlinjer. Avsikten är att propositionen skickas på remiss före sommaren 2024.
”Reformen ger både företag och enskilda människor smidigare tjänster än tidigare. Den förbättrar till exempel tillståndsprocesserna i samband med den gröna omställningen och stärker en jämlik riksomfattande tillsyn över social- och hälsovårdstjänsterna”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Statens tillstånds-, styrnings- och tillsynsuppgifter koncentreras i stor utsträckning till det nya ämbetsverket
Det nya riksomfattande ämbetsverket behandlar tillståndsärenden som gäller flera näringar samt övervakar ärenden som gäller rättsskydd, grundläggande fri- och rättigheter och miljö. Verkets tillstånds-, tillsyns- och styruppgifter bildar en klar och enhetlig helhet ur kundperspektiv. De omfattar uppgifter inom social- och hälsovården, miljön, tillsynen över arbetarskyddet, undervisnings- och kulturväsendet samt vissa andra branscher.
Till det nya nationella tillstånds-, styrnings- och tillsynsverket koncentreras
- största delen av de nuvarande regionförvaltningsverkens uppgifter,
- samtliga uppgifter som idag sköts av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira
- närings-, trafik- och miljöcentralernas (NTM) särskilt fastställda uppgifter inom miljöansvarsområdet.
Dessutom anvisas de uppgifter som hänför sig till tillståndsprocessen för områdesanvändning och vatten- och havsförvaltningsuppgifter till det riksomfattande tillstånds-, styrnings- och tillsynsverket.
De uppgifter inom konkurrens- och konsumentförvaltningen som för närvarande sköts vid regionförvaltningsverken överförs till Konkurrens- och konsumentverket och uppgifterna inom jord- och skogsbruksministeriets ansvarsområde för miljö- och hälsoskyddet överförs till Livsmedelsverket. Alla andra nuvarande uppgifter vid regionförvaltningsverken överförs till det nya riksomfattande ämbetsverket.
Detta gäller även regionförvaltningsverkens beredskapsuppgifter. Reformen av den regionala beredskapen fortsätter som en separat helhet.
Det nya riksomfattande ämbetsverkets verksamhet baserar sig på skötseln av riksomfattande uppgifter och processer, men ämbetsverket ska agera regionalt baserat på samarbetsområdena. Ämbetsverkets nätverk av verksamhetsställen kan vid behov vara ännu mer omfattande.
Livskraftscentralerna ansvarar för regionutvecklingen och finansieringen av regionerna
Tydliga uppgifter som utvecklar regionens livskraft hör till livskraftscentralerna.
Livskraftscentralerna sköter i fortsättningen uppgifter som gäller näringar, sysselsättning, jordbruk, trafik, främjande av områdesanvändning, vattenhushållning, främjande av skyddet av den biologiska mångfalden och en god vattenstatus samt fiskerinäringen inom sina områden. I fortsättningen kan också även regionala utvecklings- och finansieringsuppgifter överföras på dem.
NTM-centralernas nuvarande uppgifter, som inte överförs till Tillstånds-, tillsyns- och styrningsverket, koncentreras till de nya livskraftscentralerna, med undantag för regionförvaltningens uppgifter inom den offentliga passagerartrafiken, som överförs till Transport- och kommunikationsverket Traficom.
De nya livskraftscentralerna och deras områden bildas i enlighet med regeringsprogrammet utgående från de nuvarande NTM-centralerna med full service, och ett högre antal verksamhetsställen möjliggörs vid behov. Antalet livskraftscentraler kan utökas med högst en i syfte att trygga servicen på båda nationalspråken. Vidare ska det skapas förutsättningar för specialisering och arbetsfördelning mellan livskraftscentralerna.
De nya ämbetsverken inleder sin verksamhet 2026
Reformen tryggar omfattande service på olika håll i Finland. Statens regionförvaltning enligt den nya modellen inleder sin verksamhet senast 2026.
Reformen omfattar uppgifter inom nio förvaltningsområden och gäller 27 ämbetsverk och 4 600 anställda. Arbets- och näringsministeriet, justitieministeriet, inrikesministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, jord- och skogsbruksministeriet, kommunikationsministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, miljöministeriet, Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, regionförvaltningsverken, NTM-centralerna, NTM-centralernas samt arbets- och näringsbyråernas utvecklings- och förvaltningscenter och Statens ämbetsverk på Åland deltar i beredningen. I samband med reformen har man också tillsatt en uppföljningsgrupp som består av centrala intressentgrupper.
Mer information:
Elina Laavi, statssekreterare, finansministeriet, elina.laavi(at)gov.fi, p. 0295 530 152
Juha Sarkio, avdelningschef, överdirektör, finansministeriet, juha.sarkio(at)gov.fi, p. 029553 0031
Tiina Korhonen, avdelningschef, arbets- och näringsministeriet, tiina.korhonen (at) gov.fi, tfn 0295047138