Anvisningar om fördelningen av platser inom organen efter välfärdsområdes- och kommunalvalet i syfte att undvika överlappande roller

En arbetsgrupp som tillsatts av finansministeriet har berett anvisningar som kan användas vid fördelningen av platser inom organen efter region- och kommunalvalet. Anvisningarna finns på finansministeriets webbplats. Innehållet i anvisningarna uppdateras vid behov till exempel i fråga om den rättspraxis som uppstår.
Uppdaterat 3.4. kl 15.55: Finansministeriets pressmeddelande och anvisningar från onsdagen den 2 april 2025 har uppdaterats i enlighet med HFD:s förhandsavgörande av den 3 april 2025. Uppdateringen gäller punkten arbetstagare som medlem av regionstyrelsen.
”Verksamheten på olika förvaltningsnivåer har väckt frågor i olika regioner under den första mandatperioden för välfärdsområdesfullmäktige. Det är viktigt att spelreglerna är klara för alla. Arbetsgruppens anvisningar är riktgivande för de lokala diskussionerna och beredningen av organen. Bedömningen av behoven att ändra lagstiftningen om förtroendeuppdrag på olika nivåer blir klar på hösten”, säger kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
I arbetsgruppens anvisningar behandlas välfärdsområdeslagens bestämmelser om valbarhet till organ. I avsnittet ”vanliga frågor” har man samlat de viktigaste synpunkterna på förtroendevaldas samtidiga verksamhet inom kommunens och välfärdsområdets förvaltning samt på valbarheten för anställda hos välfärdsområdet till välfärdsområdesstyrelsen. Anvisningarna beskriver också skillnader i jäv och valbarhet. Arbetsgruppen rekommenderar att man innan organen bildas ingår till exempel ett tydligt fullmäktigeavtal till stöd för arbetet och för att undvika överlappande roller.
Förtroendevald på flera förvaltningsnivåer
- Lagstiftningen begränsar för närvarande inte en persons verksamhet som förtroendevald samtidigt på flera förvaltningsnivåer. En person kan alltså ställa upp i val och bli vald både till kommunfullmäktige och välfärdsområdesfullmäktige.
- En opartisk förvaltning förutsätter att organ i kommuner och välfärdsområden inte har medlemmar vars opartiskhet kan betvivlas. Förvaltningens funktion och beslutsfattandets effektivitet får inte lida av överlappande roller.
- Arbetsgruppen anser att det redan på förhand är möjligt och rekommendabelt att undvika ofta återkommande jävssituationer och konfliktsituationer i beslutsfattandet, såsom samtidig verksamhet i både kommunstyrelsen och välfärdsområdesstyrelsen, när man väljer medlemmar i välfärdsområdesstyrelsen, kommunstyrelsen och nämnderna.
- Arbetsgruppen rekommenderar att till exempel fullmäktigegrupperna diskuterar spelreglerna för val av ledamöter till organen. Ett sätt kan vara till exempel att ingå ett gemensamt fullmäktigeavtal där man på förhand kan komma överens om att undvika överlappande roller i fråga om förtroendeuppdrag inom välfärdsområdet och kommunen.
Anställd som styrelseledamot
- En person som är anställd hos välfärdsområdet och som lyder direkt under välfärdsområdesstyrelsen kan enligt lagen inte väljas till välfärdsområdesstyrelsen. En person som är direkt underställd välfärdsområdesstyrelsen kan inte samtidigt vara medlem av styrelsen.
- En person kan inte anses vara direkt underställd välfärdsområdesstyrelsen på det sätt som avses i lagrummet enbart på den grunden att han eller hon organisatoriskt är direkt underställd regionstyrelsen. (HFD:2025:26)
- Tillämpningen av bestämmelsen förutsätter en bedömning från fall till fall, om en person som är anställd hos välfärdsområdet organisatoriskt sett lyder under välfärdsområdesstyrelsen utan något annat mellanliggande organ. Bedömningen ska utgå från personens arbetsuppgifter i anställning hos välfärdsområdet och hans eller hennes faktiska organisatoriska ställning samt deras närhet till välfärdsområdesstyrelsens verksamhet och de ärenden som regelbundet behandlas där. (HFD:2025:26)
- Om det under välfärdsområdesstyrelsen finns en nämnd som har underlydande personal som står i anställningsförhållande till välfärdsområdet, är denna personal inte valbar till nämnden i fråga, men kan dock under vissa förutsättningar vara valbar till välfärdsområdesstyrelsen.
Arbetsgruppen sammanställer sitt arbete till en bedömningspromemoria om behoven att utveckla lagstiftningen före utgången av året
Den arbetsgrupp som berett anvisningarna fortsätter sitt arbete genom att bedöma verksamheten som förtroendevald på flera olika förvaltningsnivåer samt regleringen av valbarheten. Arbetsgruppens mandat löper från och med den 15 november 2024 till och med den 15 december 2025. Arbetsgruppen ska bedöma eventuella överlappningar och jävsfrågor när det gäller beslutsfattandet på olika nivåer av förvaltningen, samt anställdas deltagande i kommun- och välfärdsområdesstyrelserna och i de underlydande nämnderna. Arbetsgruppen bedömer nuläget och behoven att utveckla lagstiftningen. Arbetsgruppen sammanställer resultaten av sitt arbete till en bedömningspromemoria.
Anvisningarna på webbplatsen
Projektsidan
Mer information:
Mervi Kuittinen, regeringsråd, finansministeriet, tfn 0295 530 445 (arbetsgruppens ordförande)
Suvi Savolainen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 122