Finansminister Purra: Beskattningen av arbete kan lindras villkorligt
”Även om vi just nu inte har råd med skattesänkningar kan vi överväga till exempel en villkorlig modell där beskattningen av arbete lindras genomgående 2026, om BNP och investeringarna ökat tillräckligt”, konstaterar finansminister Riikka Purra i sin färska kolumn. Enligt Purra bör också FöPL-systemet korrigeras. Men mest av allt behöver vi konkreta tillväxtåtgärder.
Enligt minister Purra är vi finländare ett enkelt och praktiskt folk.
”Konkreta idéer är en dygd också i jämförelse med abstrakt ekonomiskt prat. Försörjningskvoter, bytesbalans och hållbarhetsunderskott är viktiga begrepp, men i sista hand är de flesta intresserade av om det finns arbete, hur mycket pengar som blir kvar efter skatt på lönedagen, vad livet och boendet kostar eller vad man betalar för mat, bränsle, el och fjärrvärme. Och så ska det vara. Politiken, inklusive den ekonomiska politiken, är en del av vanliga människors vardag, vanliga glädjeämnen och bekymmer, inte någon högre vetenskap."
Vi behöver ekonomisk tillväxt
”Det är ett faktum att vi behöver ekonomisk tillväxt, investeringar och produktivitetstillväxt”, skriver Purra.
"Det är inte motiverat med skattehöjningar i ett läge med anemisk tillväxt och jag vill heller inte föreslå sådana, även om vi skulle bli tvungna att anpassa oss ytterligare. Den ekonomiska tillväxten kräver investeringar i maskiner, utrustning och annat realkapital, och man måste våga bygga nya fabriker och produktionslinjer."
"Staten bär sitt eget ansvar till exempel i fråga om vägnätet och infrastrukturen – stora vägprojekt pågår. Statens uppgift är också att garantera en stabil och förutsägbar investeringsmiljö – säkerheten är en del av denna verksamhetsmiljö. Eftersom nativiteten är låg prioriterar vi ökad produktivitet. Företagen och även statsmakten måste producera mer med samma resurser. Inom statsförvaltningen och organisationerna innebär detta nedskärningar i omkostnaderna och driftsekonomin."
Konkreta tillväxtåtgärder
”För det första måste vi alltså dra upp riktlinjer för konkreta, tydliga och snabba åtgärder för att förbättra effektiviteten och produktiviteten”, konstaterar minister Purra.
"Företagens administrativa börda måste avvecklas och onödig byråkrati minskas. Vid halvtidsöversynen bör regeringen ha en förteckning över till exempel 20 konkreta åtgärder för att avveckla reglering och den administrativa bördan."
"Alltså konkreta lagändringar. Avveckling av förpliktelser, rapportering och annan administrativ belastning, utöver vad som redan överenskommits i regeringsprogrammet. Tillväxtåtgärderna kan och får inte förbli bara tomma ord. Jag utmanar företagsfältet att lägga fram förslag till 20 åtgärder för att snabbt undanröja den administrativa bördan och byråkratin i företagandet. "
"När det gäller genomförandet av EU-lagstiftningen räcker det med miniminivån, vi behöver inte några nationella pålägg. Idén för den finländska EU-politiken måste förflyttas från att vara mönsterelev mot det nationella intresset. Om EU fortsätter med regleringsflödet får den sista av oss ganska snart äran att släcka ljusen. USA kör förbi Europa mätt med alla ekonomiska mått. Företagsverksamheten måste göras lättare och mer attraktiv. EU-socialism och förmynderi med kollektiva skulder fungerar inte."
"För det andra måste småföretagarnas ställning förbättras konkret. Den i grunden felaktiga FöPL-pensionsmodellen måste ändras, redan vid halvtidsöversynen. Småföretagare lider av en snedvriden, kalkylerad arbetsinkomstmodell. På samma sätt kan jag för egen del allvarligt överväga andra konkreta precisa lagstiftningsåtgärder. Smarta idéer fungerar alltid."
”För det tredje, även om vi just nu inte har råd med skattesänkningar kan vi överväga till exempel en villkorlig modell där beskattningen av arbete lindras genomgående 2026, om BNP och investeringarna ökat tillräckligt. Regeringen kunde alltså till exempel förbinda sig att lindra beskattningen av arbete, om företagsfältet gör tillräckligt med investeringar inom ett par år. Finland behöver investeringar. Ekonomi är psykologi och strävan efter en kritisk massa."
"Vi har inte blivit dummare, de löpande banden och processerna har inte plötsligt blivit långsammare. Den låga ökningen av arbetets produktivitet beror förmodligen på att vi gör fel saker. Finländarna borde producera sådana tjänster och varor för export som har ett högt marknadspris. Vår konkurrenskraft är minst sagt skälig mätt enbart med enhetsarbetskostnaderna. Så löntagaren behöver inte klä sig i säck och aska. Vad vi behöver är en attitydförändring. Skolorna utexaminerar unga med svagt kunnande. Lärare och föräldrar måste i fortsättningen kräva mer av våra barn. Kvantdatorn räknar inte för sig själv. Teknik kräver kunniga hjärnor som operatörer."
Köpkraften har redan ökat
Ekonomin uppvisar redan vissa positiva tecken och på våren kommer det redan att se klarare ut, avslutar minister Purra sin kolumn.
"Köpkraften har redan ökat något och investeringsplaner görs upp. Med tanke på det finländska samhället är det viktigaste att vi skapar jobb och hjälper 300 000 arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden."
Mer information:
Jussi Lindgren, finansministerns specialmedarbetare, tfn 02955 30514, jussi.lindgren(a)gov.fi