Ministerarbetsgruppen för beredskap behandlade el- och energiläget i Finland
Ministerarbetsgruppen för beredskap sammanträdde tisdagen den 13 december för att behandla aktuella frågor på el- och gasmarknaden, såsom läget för den flytande LNG-terminalen och Olkiluoto 3. Ministerarbetsgruppen fick också lägesinformation om förändringarna i Finlandsbilden under Nato-processens gång.
Ibruktagandet av den flytande LNG-terminalen framskrider
Ibruktagandet av den flytande LNG-terminal som hyrts i syfte att bryta beroendet av rysk rörledningsgas framskrider. Den flytande LNG-terminalen Exemplar anlöper Ingå hamn före utgången av december. Byggnadsarbetet vid Ingå hamn blir färdigt enligt planerna i mitten av december. Terminalens kapacitet öppnades för reservering förra veckan.
Terminalen erbjuder elproducenterna en ny källa för bränsletillförsel, vilket möjliggör en tilläggseffekt på 600 megawatt i Finlands elproduktionskapacitet. Den förbättrar elleveranssäkerheten i Finland och de baltiska länderna. Det ökade elutbudet sänker också priset på el både i Finland och regionalt.
Läget med Olkiluoto 3
Ibruktagandet av Industrins Kraft Abp:s kärnkraftverksenhet Olkiluoto 3 framskrider stegvis. Under provanvändningen testas anläggningen i olika situationer på olika effektnivåer. Samtidigt testar man också hur riksnätet fungerar till exempel i situationer med plötslig elförlust.
Man upptäckte sprickor i matarvattenpumparnas rotorer då OL3- turbinanläggningen provanvändes. Leverantören har meddelat att orsaken till sprickorna och en lösning på problemet utreds i december. Information om eventuella konsekvenser för tidsplanen för driften av anläggningen förmedlas genast när utredningarna är klara. Man är enligt leverantören tvungen att fortsätta med de ibruktagningsprov som ännu inte slutförts och den regelbundna elproduktionen inleds således tidigast i februari 2023.
Fördröjningen av ibruktagandet av Olkiluoto 3 påverkar både elleveranssäkerheten och priset på el. Någon direkt oro över leveranssäkerheten förestår inte, eftersom man bland annat med hjälp av reserver som Fingrid upphandlat, den flytande LNG-terminalen och kampanjen för att spara energi, Snäppet svalare, lyckats förbättra effektbalansen med 10 procent tack vare mindre efterfrågan på el och lägre förbrukningstoppar.
Finlandsbilden har utvecklats på ett aldrig tidigare skådat sätt
Ministerarbetsgruppen fick en översikt över de undersökningar om Finlandsbilden som utrikesministeriet beställt. Finlandsbilden är för närvarande stark ute i världen och det har förmedlats oerhört mycket nyheter om Finland. Nato-processen har gett unik synlighet och den haft en mycket positiv inverkan på Finlandsbilden. Nyheterna har enligt utrikesministeriets bedömning i huvudsak varit positiva eller neutrala.
I nyheterna har Finland profilerat sig med hjälp av sina traditionella starka sidor, såsom lösningsinriktning, förtroende och beredskap. Nato-processen har också haft en positiv inverkan på intresset för att flytta eller resa till och investera i Finland samt för att köpa finländska produkter.
Utbildning, människor, demokrati, social välfärd, miljöskydd, mänskliga rättigheter, likabehandling och lycka stod i centrum för den positiva Finlandsbilden. Finlands insats för att lösa globala utmaningar upplevs också vara rätt betydande, betydande eller rentav mycket betydande. Elimineringen av fattigdom och miljövården är enligt undersökningen de främsta globala orosmolnen, och Finland anses ha mycket att bidra med inom dessa områden.
Ytterligare information:
Joel Kuuva, finansministerns specialmedarbetare, tfn 050 414 6444, joel.kuuva(a)gov.fi
Hannes Torppa, näringsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 047 405, hannes.torppa(a)gov.fi
Arto Rajala, regeringsråd, tfn 0295064828, arto.rajala(at)gov.fi (LNG-terminalen)