Resandeinförseln av cigaretter ökade, införseln av snus minskade
Resandeinförseln av cigaretter ökade med 10 procent 2023. Införseln av snus minskade däremot, visar en intervjuundersökning som myndigheterna genomfört.
Finländska resenärer förde i fjol in cirka 351 miljoner cigaretter, vilket är cirka 10 procent mera är året innan. Resenärer förde in sammanlagt 14,6 miljoner dosor snus och nikotinpåsar, varav snus stod för 13,0 miljoner dosor. Införseln av snus minskade från året innan, då det fördes in 14,9 miljoner dosor snus. Volymerna kan emellertid inte jämföras direkt emedan det i samband med 2023 års intervjuundersökning för första gången frågades separat om införsel av nikotinpåsar.
Bland dem som svarade på intervjuundersökningen hade antalet resenärer ökat med 13 procent sedan två år tillbaka. Av de resenärer som återvände till landet förde 12 procent med sig cigaretter, 5 procent snus och 1 procent nikotinpåsar.
Undersökningen av resandeinförseln ger inte någon information om professionell olaglig införsel.
Resandeinförseln av cigaretter har följts upp med hjälp av enkäter sedan 2006. Resandeinförseln har minskat under uppföljningsperioden. Resandeinförseln var störst 2008 då den uppgick till drygt 800 miljoner cigaretter. Efter ingången av 2020 fram till början av 2022 var resandeinförselvolymerna exceptionellt låga till följd av covid-19-pandemin och reserestriktionerna.
Resandeinförseln av snus undersöktes genom en enkät första gången 2009. Resandeinförseln av snus har ökat under uppföljningsperioden: importvolymen var som högst 2018, ca 17,5 miljoner dosor.
Cigaretter köps mest på fartyg, snus från Sverige
Cigarretter köps enligt enkäten på följande ställen:
- Butik på färja: 130 miljoner cigaretter (37 % av de cigaretter resenärer för med sig)
- Estland: 42 miljoner cigaretter (12 %)
- Ryssland: 1 miljoner cigaretter (0 %)
- Lettland: 10 miljoner cigaretter (3 %)
- något annat EU-land: 94 miljoner cigaretter (27 %)
- flygplatsen: 37 miljoner cigaretter (11 %)
- annat köpställe: 15 miljoner cigarretter (4 %).
Snus köps enligt enkäten på följande ställen:
- Sverige 7,3 miljoner dosor (56% av snusdosor som resenärer infört)
- Butik på färja: 5,0 miljoner dosor (38%)
- annat köpställe: 0,7 miljoner dosor (5%)
För eget bruk och åt andra
Av alla resenärer förde 67 procent in cigaretterna för eget bruk, 21 procent åt någon annan och 11 procent både för eget och för någon annans bruk. Av resenärerna uppgav 31 procent att de under en och samma resa hade fört in mer än en kartong cigaretter.
När det gäller resandeinförseln av snus svarade 72 procent av resenärerna att de fört in snusdosorna för eget bruk, 16 procent åt någon annan och 12 procent både för eget och för någon annans bruk. Av dem som förde in snus hade 24 procent med sig 1 kilo eller mer.
Nikotinpåsar köps via internet
Enligt enkätundersökningen köps det tämligen lite cigaretter och snus på nätet. Det köptes 8,3 miljoner paket nikotinpåsar. Eftersom detta var första gången man frågade om nätköp av nikotindosor i samband med intervjuundersökningen, kan antalet inte jämföras med året innan.
Enkäten genomfördes som telefonintervju
Resandeinförseln följs upp varje vecka med hjälp av telefonintervjuer som genomförs av Verian. Till intervjuerna väljs varje vecka slumpmässigt 500 finländare över 15 år (utom Åland). Uppgifterna från undersökningsperioden baserar sig således på drygt 26 000 samtal. Av dem som intervjuades 2023 hade cirka 2 140 återvänt från utlandet och besvarat enkäten. I intervjun utreds privatinförseln av tobaksprodukter under de två gångna veckorna.
De slumpmässigt utvalda svaren generaliseras till befolkningsnivå så att svaren för varje befolkningsgrupp beskriver storleken på denna befolkningsgrupp. Variationsintervallet för resultaten i fråga om resandeinförsel är +/– 52 miljoner stycken för cigaretters del, +/– 3,4 miljoner dosor för snusets del och +/- 1,6 miljoner dosor för nikotinpåsars del (med 95 procents konfidensnivå). Variationsintervallet för internetköp av nikotinpåsar var +/- 2,5 miljoner dosor.
Undersökningen om resandeinförsel utfördes på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet och finansministeriet.
Resandeinförsel och köp av tobaks- och nikotinprodukter på nätet är föremål för begränsningar. Mera information om begränsningarna finns i den aktuella lagstiftningen eller i myndighetsanvisningarna.
Mer information:
Jenni Oksanen, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, tfn 02955 30577, jenni.oksanen(at)gov.fi
Reetta Honkanen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163684, reetta.honkanen(at)gov.fi