FI SV

Kuntavaalit 9.4.
Kuntalaisille tulossa uusia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Valtiovarainministeriö 29.3.2017 13.43
Uutinen
Kuntalaisille tulossa uusia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia

Miksi eri väestöryhmien osallistuminen ja vaikuttaminen kunnissa on tärkeää? Mikä motivoi ihmisiä osallistumaan nyt ja tulevaisuudessa? Näitä ja muita kysymyksiä pohditaan valtiovarainministeriön kuntavaalisarjan viimeisessä, erityisesti osallistumiseen ja vaikuttamiseen keskittyvässä videossa ja faktalehdessä.

Ministeriö on videoiden ja faktalehtien avulla tarjonnut äänestäjille, ehdokkaille ja viranhaltijoille tietoa tulevaisuuden kunnista ja niiden tehtävistä, johtamisesta ja osallistumisesta.

Uuden valtuustokauden alusta, 1.6.2017, sovelletaan kuntalakia, jossa osallistumiskeinoja on päivitetty. Laki mahdollistaa entistä paremmat edellytykset kunnan ja asukkaiden väliseen vuorovaikutukseen.  Laki myös parantaa edustuksellisen demokratian toimivuutta, luottamushenkilöiden toimintaedellytyksiä ja lisää päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Uudistukset sisältävät myös uusia sähköisiä toimintatapoja sekä parannuksia eri väestöryhmien yhdenvertaiseen osallistumiseen.

Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään 29. maaliskuuta. Sunnuntaina 9. huhtikuuta järjestettävissä kuntavaaleissa valitaan tulevaisuuden kunnan valtuutetut.

Video 4 -linkki
Faktalehti 4: Asukkaiden osallistuminen

Kuntalaki (410/2015)
Kuntavaalit-kampanja kokonaisuudessaan