FI SV

Ministeri Vehviläinen kutsui sparrausryhmän vauhdittamaan kaksoiskuntalaisselvitystä

Valtiovarainministeriö 17.5.2017 12.21
Tiedote

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on kutsunut asiantuntijoista koostuvan sparrausryhmän vahvistamaan kaksoiskuntalaisuusselvitystä. Työ tehdään osana Tulevaisuuden kunta –reformia.

Kaksoiskuntalaisuudesta on puhuttu paljon, mutta laajaa selvitystä siitä ei ole tehty. Useat ihmiset jakavat aikansa yhä enemmän koti- ja vapaa-ajanasuntopaikkakunnan välillä. Työnteon joustot ja digitalisaation kehitys vaikuttavat kansalaisten asumiseen ja oleskeluun eri paikkakunnilla. Alustatalouden myötä aika- ja paikkariippumaton työ lisääntyy.

"Nyt kutsumani sparrausryhmän tavoitteena on tuoda oma näkemyksensä osaksi laajaa kaksoiskuntalaisuusselvitystä, mutta myös sparrata sekä haastaa asiantuntijaryhmää miettimään kaksoiskuntalaisuuden eri mahdollisuuksia", sanoi ministeri Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan kaksoiskuntalaisuudella on vaikutuksia muun muassa palveluihin, verotukseen, kuntalaisten osallistumiseen, äänioikeuteen ja vaalikelpoisuuteen.

"Selvitystyön ja sääntelyn taustaksi tulee työssä arvioida erityisesti tulevaisuuden yhteiskunnallista kehitystä", totesi Vehviläinen.

Sparrausryhmään on kutsuttu tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen Ruralia-instituutista, maakuntajohtaja Pentti Mäkinen Etelä-Savon maakuntaliitosta, tutkija Siv Sandberg Åbo Akademista sekä yliopistonlehtori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta.

Kaksoiskuntalaisuusselvitys tehdään osana Tulevaisuuden kunta hanketta. Selvitys valmistellaan hankkeen asiantuntijaryhmässä ja sitä ohjaa Tulevaisuuden kunta parlamentaarinen työryhmä. Selvitystyön määräaika on vuoden 2017 loppuun.

Lisätietoja

erityisavustaja Sami Miettinen 046 923 4695