Arbetet med att avveckla normer i kommunerna framskrider – 90 normer har redan avvecklats eller lättats

Förslagen till avveckling av kommunernas normer har bedömts vid olika ministerier och behandlats av statssekreterargruppen för regeringspartierna. Ungefär en femtedel av förslagen redan förts vidare helt eller delvis. Dessutom utvärderar man i samband med olika lagstiftnings- och utvecklingsprojekt fortfarande 104 förslag.
Finansministeriet insamlade under vintern 2024 idéer, förslag och tankar om de uppgifter och tjänster där kommunerna kunde ges större frihet och egen prövningsrätt genom lättnader i den detaljerade regleringen. Det kom in sammanlagt 468 förslag från kommuner och andra organisationer. Förslagen gäller ett stort och varierande urval uppgifter: en del av uppgifterna och skyldigheterna finns till för att trygga de grundläggande fri- och rättigheterna, medan en del är frivilliga för kommunerna och omfattas av reglering som möjliggör uppgifterna snarare än förpliktigar till dem.
Arbetsfördelningen mellan ministerierna och olika förvaltningsområden har beaktats vid bedömningen av förslagen
Förslagen har bedömts förutom vid finansministeriet även vid undervisnings- och kulturministeriet, arbets- och näringsministeriet, miljöministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, justitieministeriet, kommunikationsministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och inrikesministeriet.
En femtedel av förslagen går vidare till författningsändringar antingen helt eller delvis
Ungefär en femtedel (90 st.) av de förslag som lämnats in för att lätta kommunernas normer har gått vidare eller håller på att gå vidare till författningsändringar helt eller delvis. Som exempel kan nämnas förslag som gäller administrativt arbete inom stödet för lärande samt förfaranden för tillstånd att ordna yrkesutbildning. Förslag som hänför sig till tobaks- och läkemedelslagarna samt många förslag som hänför sig till områdesanvändningen och dess processer förs också vidare. Behoven av att reformera lagstiftningen om arbetskraftsservice ska bedömas efter att överföringen av organiseringsansvaret till kommunerna slutförts.
”Det är verkligen fint att så många onödiga normer redan i detta skede behandlats eller håller på att avvecklas. Jag är glad över att ministerierna och regeringspartnerna tagit kommunfältets budskap på allvar, att man redan nu åstadkommit mycket och att normerna håller på att lättas upp i stor utsträckning inom olika förvaltningsområden. Det är mycket viktigt att kommunerna får flexibilitet och utrymme att utföra sitt arbete”, gläder sig kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen.
Bestämmelserna om gruppstorlekar och behörighetsvillkor inom småbarnspedagogiken ändras inte
I fråga om 131 förslag har det fastställts att de inte ska drivas vidare i form av författningsändringar. Flera förslag gällde gruppstorlekar inom småbarnspedagogiken eller behörighetsvillkoren för personalen inom småbarnspedagogiken. De kommer dock inte att ändras emedan de anses vara viktiga för att säkerställa kvaliteten på småbarnspedagogiken. Förskoleundervisningen som helhet håller inte på att slopas. Uppgifter överförs inte heller från kommunerna till välfärdsområdena.
”Jag förstår kommunernas önskemål om att även dessa bestämmelser skulle lindras. Regeringen har valt att inte ingripa i till exempel gruppstorlekar eller behörigheter inom småbarnspedagogiken. Vårt mål är att garantera högklassig småbarnspedagogik för barn. Många av dessa förslag handlar om frågor på regeringsprogramnivå”, säger Ikonen.
EU-lagstiftningen kan begränsa det nationella handlingsutrymmet
När det gäller 42 förslag begränsar EU-lagstiftningen genomförandet av dem och det nationella lagstiftningsmässiga handlingsutrymmet. Som exempel kan nämnas förslag som gäller dataskydd och som är direkt bundna av EU:s dataskyddsförordning. EU:s regler om statligt stöd begränsar bestämmelserna om bolagiseringsskyldigheten. De nationella bestämmelserna om digitala tjänsters tillgänglighet baserar sig på EU:s tillgänglighetsdirektiv.
Genomförandet förhindras av vedertagen praxis och tolkningssvårigheter, inte av lagstiftningen
Av förslagen går det också att plocka ut 69 som inte direkt hindras av lagstiftningen i dagsläget. Det gäller bland annat etablerade förfaranden i skötseln av kommunernas uppgifter som under årens lopp har blivit etablerade, även om lagstiftningen inte förpliktar till dem. Det kan också gälla frågor i anslutning till tjänste- och arbetskollektivavtalen, som är bindande för kommunerna som arbetsgivare, men som inte baserar sig på lagstiftning. Det kan också vara fråga om tolkningsfel som kan redas ut med hjälp av bättre information. I fråga om en del av kommunernas uppgifter är lagstiftningen mycket tillåtande, men den har tolkats snävt.
”Kommunernas ekonomiska situation håller på att försämras. Det är mycket viktigt att kommunerna noggrant går igenom sitt eget arbete och sina egna arbetssätt och vid behov modigt söker nya, smidigare förfaranden”, säger Ikonen.
Alla förslag bedöms, en stor del drivs vidare i redan pågående lagstiftnings- och utvecklingsprojekt
104 förslag bedöms fortfarande i pågående lagstiftnings- eller utvecklingsprojekt. Dessutom pågår bedömningen av 74 förslag i andra sammanhang. Utvärderingen och uppföljningen av dem fortsätter.
I februari inleddes en separat granskning av kommunernas planeringsskyldigheter inom olika sektorer. I arbetet går man med hjälp av exempel igenom praxis, behov, utmaningar och önskemål i anslutning till planerna. Som en del av förra årets enkät ombads kommunerna också lägga fram förslag till försök där en kontrollerad lindring av normerna kunde testas. Redan nu håller undervisnings- och kulturministeriet på att inleda ett försök med verksamhetsstyrning inom yrkesutbildning på andra stadiet, och man bedömer också till exempel experiment i fråga om sysselsättningstjänster.
”Jag ser det som mycket viktigt och hoppas att kommunerna och städerna föreslår flera slags olika experiment – vad skulle de göra annorlunda om de fick friheter? Kommunerna har större smidighet än staten när det gäller att ändra förstelnade arbetssätt. Nu är det läge att skaka om dem på rätt sätt”, betonar minister Ikonen.
Mer information:
Suvi Savolainen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30122
Anne-Marie Välikangas, finansråd, tfn 02955 30020