EU-möten
EU:s finansministrar antog rekommendationer om medlemsstaternas medelfristiga planer och korrigering av alltför stora underskott
Den 21 januari behandlade rådet för ekonomiska och finansiella frågor kommissionens rekommendationer om medlemsstaternas medelfristiga finans- och strukturpolitiska planer, som svarar på kraven i EU:s nya finanspolitiska regler. Dessutom antogs för åtta medlemsstaters del rekommendationer för att korrigera alltför stora underskott.
Rådet antog rekommendationer om medlemsstaternas nettoutgiftsbanor och förlängningar av anpassningsperioden
Enligt kommissionen uppfyller 20 medelfristiga planer kraven i det nya finanspolitiska regelverket. I dessa planer fastställs en trovärdig utgiftsbana för att säkerställa att medlemsstatens skuldnivå minskar på ett hållbart sätt eller hålls på en återhållsam nivå. Också Finlands plan fick ett positivt bemötande.
Fem medlemsländer ansökte i sina planer om en förlängning av anpassningsperioden på basis av reformer och investeringar. I samtliga fem fall, inklusive Finland, bedömde kommissionen att de åtgärder som ingår i planerna uppfyller de kriterier som ligger till grund för förlängningen.
Rådet antog rekommendationer för att korrigera alltför stora underskott
Rådet godkände kommissionens rekommendationer för korrigering av alltför stora underskott i åtta medlemsstater. Dessa är Belgien, Frankrike, Ungern, Italien, Malta, Polen, Rumänien och Slovakien.
Finland är inte föremål för förfarandet vid alltför stora underskott. Kommissionen bedömde i sin höstprognos att det inte skulle vara till nytta för Finland att inleda förfarandet, eftersom underskottet i Finlands offentliga finanser i år är under referensvärdet, dvs. under 3,0 procent i förhållande till bruttonationalprodukten.
Statssekreterare Riikka Slunga-Poutsalo representerade Finland i rådet.
Mer information:
Antti Kekäläinen, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Mikael Lith, finansministerns specialmedarbetare, tfn 0295 530 334, mikael.lith(at)gov.fi
Rådet för ekonomiska och finansiella frågor (Ekofinrådet) är en av konstellationerna i Europeiska unionens råd. Ekofinrådet beslutar om EU-lagstiftningen inom sitt ansvarsområde, oftast i samarbete med Europaparlamentet. I uppgifterna ingår också samordning av medlemsländernas ekonomiska politik. I Ekofinrådet sammanträder EU-ländernas finansministrar.
Eurogruppen är ett informellt organ som samordnar euroländernas ekonomiska politik och främjar ekonomisk tillväxt. Gruppen består av euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men fattar inte beslut om till exempel lagstiftning.