Kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen på Kommundirektörsdagarna
Minister Ikonen: Kommunerna har en viktig roll när det gäller att stärka Finlands livskraft och att utveckla beredskapen
Kommunernas starka självstyrelse och centrala roll i samhället utgör fortfarande utgångspunkter för regeringens arbete, konstaterade kommun- och regionminister Anna-Kaisa Ikonen i sitt tal på Kommundirektörsdagarna i Hyvinge torsdagen 15.8.
”Det är viktigt att hela Finland utvecklas och förblir livskraftigt och att kommunernas och städernas roll som tillväxtfaktorer identifieras. Denna livskraftsroll framhävs ytterligare i kommunernas och städernas framtida arbete”, påminde Ikonen.
Social- och hälsovårdstjänsterna överfördes från kommunerna till välfärdsområdena 2023, och arbets- och näringstjänsterna överförs från staten till kommunerna vid ingången av 2025.
Anpassningstrycket inom den kommunala ekonomin ökar i framtiden. Det ekonomiska handlingsutrymmet har minskat avsevärt inom kommunfältet efter social- och hälsovårdsreformen, och viktigheten av en proaktiv planering av servicenätet och behovsprövning av investeringar framhävs ytterligare. Regeringen stöder kommunernas arbete bland annat genom att avveckla normer som i onödan försvårar kommunernas arbete och ordnandet av tjänster och genom att kompensera kommunerna för den oväntat stora minskningen av statsandelarna i samband med finansieringskalkylerna för social- och hälsovårdsöverföringen, sade Ikonen.
Vi måste förbereda oss inför den framtida utvecklingen nu
Enligt de kalkyler som Kommunförbundet publicerade i våras kommer antalet grundskoleelever i Finland att vara 80 000 mindre år 2030 än nu. När det ännu för femton år sedan föddes cirka 60 000 barn per år i Finland föds det numera bara drygt 43 000 barn.
”Befolkningsutvecklingen, och i synnerhet minskningen av antalet barn, medför en större utmaning för vårt finländska samhälle än vi kan föreställa oss. Minskningen är enormt stort. Konsekvenserna kommer, i kombination med flyttningsrörelsen mellan kommunerna, att vara dramatiska för många kommuner. Av den kommunala servicen påverkas naturligtvis först och mest ordnandet av den grundläggande utbildningen. År 2030 ligger inte långt borta i framtiden utan med tanke på kommunpolitiken och det kommunala beslutsfattandet är vi alldeles snart där”, sade Ikonen och utmanade kommunerna att fundera på lösningar för framtiden redan nu.
”Vi står inför fakta och prognoser som tvingar oss att tänka på nya sätt. Nu, om någonsin, är det viktigt att tänka på hur saker och ting ska göras i framtiden. Att skapa visioner, utmana, modigt söka nya lösningar och nya slags modeller för försök och samarbete. Ungefär var femte kommun har i dagsläget bara en grundskola kvar. I en sådan situation kan kommunens eget servicenätverk inte längre anpassas ytterligare, utan blickarna måste vändas mot samarbete mellan kommunerna och en mer omfattande regional översyn”, sade Ikonen.
Undervisnings- och kulturministeriet har inlett ett arbetsgruppsarbete som syftar till att söka en strategisk syn på ordnandet av den grundläggande utbildningen. Utgångspunkten för utvecklingen är att stärka tillgodoseendet av barnets rättigheter.
”Utöver denna nationella granskning uppmuntrar jag kommunerna att ta sin framtid i egna händer och fundera på vilka lösningar kunde vara bäst på lokal plan”.
Ministern påpekade i sitt tal att kommunerna ofta är smidigare än staten när det gäller utmaningar och reformer.
”Alla kommuner har ett ovillkorligt och gemensamt trumfkort när det gäller utveckling: de är ofta smidiga och uppfinningsrika när det gäller att med låg tröskel inleda eller ta i bruk nya försök, att söka lokala lösningar.”
Reformen av statsandelssystemet på remiss under höstsessionen 2024
Minister Ikonen berättade för kommundirektörerna att man i samband med den pågående reformen av statsandelssystemet för kommunal basservice i stor utsträckning utrett de demografiska faktorernas konsekvenser för kommunernas ekonomi, och att de har beaktats vid beredningen. Statens ekonomiska forskningscentral har undersökt åldersstrukturvikterna i statsandelen för kommunal basservice, och de ändras så att de motsvarar kommunernas statsandelsåligganden. Dessutom har man i undersökningen för första gången också granskat vikten av andra statsandelskriterier som en del av reformen.
”En central utgångspunkt för reformen är att säkerställa att kommuner av olika storlek har förutsättningar att ordna lagstadgad basservice överallt i Finland”, sade Ikonen.
Regeringens proposition om ändringar i statsandelssystemet för kommunal basservice sänds på remiss hösten 2024, och propositionen överlämnas till riksdagen våren 2025. Den nya lagstiftningen träder i kraft vid ingången av 2026.
Regeringen utvecklar samarbetet inom den regionala beredskapen
I sitt tal lyfte Ikonen också fram den regionala beredskapen. Ikonen och inrikesminister Mari Rantanen tillsatte i somras ett gemensamt projekt för att utveckla det regionala beredskapssamarbetet och lägesbildsverksamheten.
Projektet utreder och utvärderar hur det regionala samarbetet, samordningen och den regionala lägesbildsverksamheten inom beredskapen och statens tillhörande lägesbildsverksamhet borde reformeras så att de stöder hanteringen av störningssituationer och undantagsförhållanden på ett så effektivt sätt som möjligt såväl för statens, kommunernas och välfärdsområdenas del som för andra aktörers del som upprätthåller samhällets kritiska funktioner i regionerna. Projektet är intensivt och resultaten ska finnas tillgängliga redan våren 2025.
Finansministeriet ordnar i anslutning till projektet områdesvisa beredskapsmöten för samtliga kommuner under september. Avsikten är att få en heltäckande uppfattning om beredskapsläget i kommunerna och att informera kommunerna om aktuella frågor som gäller beredskapen.
”Kommunerna och städerna är betydande säkerhetsproducenter för hela Finland, och kommunernas verksamhet i störningssituationer och under undantagsförhållanden är kritisk med tanke på hela samhällets funktion. Det är lättare för staten och även kommunerna att agera smidigare i olika situationer om de känner till lägesbilden för den övriga offentliga förvaltningen. Regeringen vill nu stärka detta”, betonade minister Ikonen avslutningsvis.
Mera information:
Minna Kurki specialmedarbetare, tfn 02955 30383