EU-lagstiftning
Regeringen anser det viktigt att trygga kontanternas ställning som betalningsmedel
Europeiska kommissionens förslag till förordning fastställer kontanters ställning som lagliga betalningsmedel. Regeringen anser att förslaget i princip är motiverat.
Europeiska kommissionen lade den 28 juni fram ett förslag till förordning om eurosedlars och euromynts ställning som lagliga betalningsmedel.
Genom sitt förslag vill kommissionen trygga eurokontanters roll som lagliga betalningsmedel. Detta innebär att kontanter ska godtas i stor utsträckning och att en tillräcklig tillgång till kontanter säkerställs. Enligt förslaget är utgångspunkten att betalningsmottagaren inte får vägra att ta emot betalningar i eurokontanter om inte parterna har kommit överens om ett annat betalningssätt eller att ett undantag ska tillämpas.
Regeringen betonar tillgången till och möjligheten att använda kontanter
Regeringen anser att det är viktigt att kontanter finns tillgängliga och att kontanter kan användas även i det digitaliserade samhället. Förslaget till förordning är i princip motiverat.
Enligt regeringen är det motiverat att en definition av lagligt betalningsmedel tas in i EU-lagstiftningen så att den kan tillämpas i alla medlemsländer. Det är motiverat att samtidigt föreskriva om att eurokontanter ska vara tillgängliga och att de ska godtas, eftersom dessa aspekter är kopplade till varandra.
Även i Finland finns det befolkningsgrupper för vilka kontanter är ett viktigt eller rentav det enda möjliga betalningssättet. Regeringen anser att kommissionens förslag om att beslutsfattandet om betalningsmedel ska grunda sig på parternas faktiska valmöjligheter är motiverade.
Om någon vägrar att ta emot kontanter ska detta enligt regeringen grunda sig på sakliga och vägande skäl. Regeringen anser att grunderna för vägran bör klargöras i lagstiftningsförhandlingarna.
Regeringen informerar riksdagen
Regeringen sände en U-skrivelse om ärendet till riksdagen torsdagen den 19 oktober. U-skrivelser används i samband med EU-ärenden när det är fråga om EU-lagstiftningsförslag eller andra förslag som omfattas av riksdagens behörighet.
Mer information:
Kari Kemppainen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 254, kari.kemppainen(at)gov.fi