Skötseln av en avliden anhörigs angelägenheter görs smidigare
Finansministeriet har tillsatt ett utvecklingsprogram för att digitalisera tjänster i anslutning till en närståendes död. Som exempel kan nämnas skötsel av dödsbon och upprättande av bouppteckningsinstrument. Målet är att göra det smidigare för anhöriga att sköta ärenden i en svår livssituation.
Skötseln av ärenden som gäller en anhörigs död är i dagsläget ofta en lång process för anhöriga. Till processen hör att uträtta ärenden hos olika myndigheter och att fylla i pappersblanketter. Den nuvarande verksamhetsmodellen är tung och den orsakar kostnader också för myndigheter och andra tjänsteleverantörer. Med hjälp av digitalisering av tjänster, automatisering och effektivare utnyttjande av information är det möjligt att göra skötseln av dödsboets och dess delägares ärenden smidigare.
Det nya program som finansministeriet tillsatt baserar sig på statsminister Petteri Orpos regeringsprogram och målen i Finlands digitala kompass om främjande av livshändelsebaserad digitalisering. Under regeringsperioden genomförs projekt för att digitalisera tjänster som har ett samband med olika livshändelser. Underlättandet av smidig skötsel av en avliden anhörigs angelägenheter är ett exempel på en sådan helhet. Programmets mandatperiod varar från den 5 april 2024 till den 31 december 2027.
Nya e-tjänster underlättar den administrativa bördan för anhöriga och myndigheter
Avsikten är att man säkerställer smidig skötsel av ärenden som gäller en närstående persons död genom att digitalisera nödvändiga handlingar och göra dem mer användbara, förbättra anvisningarna och främja automatisering. Detta minskar den administrativa bördan för anhöriga som uträttar ärenden och effektiviserar de prestationer som hänför sig till myndigheternas processer och handläggningar. Minskningen av papperskommunikation och manuella förfaranden har samtidigt produktivitetskonsekvenser för myndigheternas verksamhet.
I samband med programmet produceras som nya tjänster till exempel en e-tjänst för allmänheten, ett elektroniskt bouppteckningsinstrument och ett delägarregister för dödsbon. Dödsboet får i fortsättningen en unik kod som kan användas vid e-kommunikation. Papperskommunikation kommer att vara möjligt även i framtiden, och den underlättas också av de nya e-tjänsterna. Enligt den preliminära tidsplanen ska de nya tjänsterna tas i bruk och den behövliga lagstiftningen träda i kraft under 2026 och 2027.
”En nära anhörigs död är ett tema som berör oss alla. Därför är allmänhetens perspektiv på frågan mycket viktigt för att vi ska få så välfungerande och människocentrerade tjänster som möjligt. För att säkerställa detta genomför vi under programmets gång också en separat konsumentundersökning om människors behov och önskemål i fråga om de nya tjänsternas användbarhet”, säger kommun- och regionminister Anna Kaisa Ikonen.
Programmet genomförs i omfattande samarbete
Programmet underlättar myndighetsöverskridande kommunikation, effektiviserar servicen inom den offentliga förvaltningen och främjar interoperabiliteten hos informationshanteringen inom den offentliga förvaltningen. Programmet bidrar också till att främja prioriteringen av e-tjänster och smidigare offentliga tjänster.
Finansministeriet ansvarar för genomförandet av programmet. Utvecklingsarbetet genomförs av myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och Skatteförvaltningen i respektive utvecklingsprojekt. Finansministeriet och justitieministeriet bereder nödvändiga lagstiftningsändringar tillsammans. Ändringarna bereds av en lagstiftningsarbetsgrupp som finansministeriet tillsatt för programmet för mandatperioden 5 april 2024–31 oktober 2025.
Samarbete bedrivs också med många andra parter i syfte att säkerställa välfungerande tjänster och utnyttjandet av dem.
Mer information:
Nico Käräjäoja, projektchef, tfn 0295 530516, nico.karajaoja(at)gov.fi
Underlättandet av smidig skötsel av en avliden anhörigs angelägenheter (vm.fi)