Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

De centrala arbetsmarknadsorganisationernas rekommendationer för digitaliseringen: Bättre arbetshälsa och produktivitet genom digitalisering

4.1.2019 14.00 | Publicerad på svenska 25.1.2019 kl. 18.42
Nyhet

Nu behöver vi gemensamma ansträngningar för den digitala framtiden, säger de sju centrala arbetsmarknadsorganisationer i rekommendationerna de publicerat idag. De nuvarande åtgärderna är inte tillräckliga med tanke på de möjligheter Finland har.

Artificiell intelligens och digitalisering kan innebära betydande förbättringar för arbetshälsan, för produktiviteten och för den offentliga servicen. Med hjälp av dem kan våra företag hitta de bästa förutsättningarna för tillväxt och framgång. Möjligheterna till bättre arbetshälsa och välmående på arbetsplatserna ökar. För de offentliga organisationerna är digitaliseringen en möjlighet att erbjuda bättre och mer kostnadseffektiva tjänster.

Den positiva utvecklingen bör stöttas med politiska åtgärder, offentlig finansiering och samarbete. Målet bör vara ett högklassigt arbetsliv där de anställdas välmående utvecklas parallellt med arbetets produktivitet.

Det viktiga i förändringen och i att uppnå resultat är att göra saker tillsammans. Det är också utgångspunkten för rekommendationerna som arbetsmarknadens centralorganisationer presenterar:

1. Digitala färdigheter och AI-kompetens måste säkerställas
2. Arbetsplatser bör stödjas i ibruktagandet av ny teknik och nya rutiner
3. Enhetliga och rättvisa spelregler för olika verksamhetsmiljöer
4. Ett interoperabelt Finland genom samarbete

Finansministeriet Förvaltningspolitiken Staten som arbetsgivare