Finländarna samlades för att diskutera livet under undantagsförhållanden
Människor från olika delar av landet samlades torsdagen den 16 april till Dialog i undantagstillstånd för att dela sina erfarenheter av hur det är att leva i Finland just nu. Det har gjorts ett sammandrag av dialogerna som erbjuder en överblick av livet i vårt samhälle just nu.
Under den första dagen av Dialog i undantagstillstånd ordnades 27 samtal i hela landet, från Helsingfors till Seinäjoki. Dialogserien samordnas av Dialogakademin, stiftelsen Dialogpaus och finansministeriet. I praktiken ordnades dialogerna av olika organisationer, till exempel föreningar, kommuner och av statsförvaltningen.
Deltagarna var en brokig skara: småbarnsföräldrar, lärare, ungdomar, pensionärer, föreningsaktiva, personer med villkorliga fängelsestraff, invandrare, chefer, företagare, frilansare, kulturarbetare, forskare, statliga och kommunala tjänstemän.
Det har nu gjorts ett sammandrag av samtalen, som målar upp ett mångdimensionell och samtidigt specifik helhetsbild av samhällets tillstånd just nu.
Diskussion om hur det egna livet, Finland och hela världen förändrats i och med krisen
Varje individ upplever krisen och undantagsförhållandena på sitt eget sätt, men samtidigt delar så gott som alla människor samma grundläggande orosmoment och sätt att söka trygghet. Under krisen blir närstående människor, hemmet, arbetet och skolan speciellt viktiga. Samtidigt sträcker sig oron längre än så, till samhällets utsatta och människor i andra länder. Krisen väcker nya insikter om egna privilegier och en vilja att hjälpa dem som inte har det lika väl ställt. Under dialogerna funderade deltagarna också på hur det egna livet, Finland och hela världen förändras på grund av krisen. Många upplever att detta är en vändpunkt och att det inte finns någon återvändo till det gamla livet.
Finansministeriet överlämnar sammandraget av dialogerna till statsförvaltningen och kommunerna. Det omfattande sammandraget finns i sin helhet på webbplatsen för Dialog i undantagstillstånd.
”Dialogerna har visat att samtal är ett viktigt sätt att skapa gemenskap och bygga förtroende i kristider”, konstaterar understatssekreterare Päivi Nerg vid finansministeriet.
Dialogen fortsätter – välkommen med
De följande dialogerna ordnas den 28 april, 12 maj, 26 maj och 9 juni. Om varje dialog skrivs ett sammandrag. En del av dialogerna är öppna för alla och en del ordnas för vissa grupper. Alla samtal kan läsas på https://www.dialogpaus.fi/evenemang/.
Tanken bakom Dialog i undantagstillstånd är att ge medborgare och samfund möjlighet att föra en konstruktiv diskussion och öka förståelsen för hur det är att leva i Finland under exceptionella omständigheter.
Dialogakademin, stiftelsen Dialogpaus och finansministeriet samordnar dialogerna, sammanställer och publicerar sammandragen och förmedlar dem till statsförvaltningen och kommunerna.
Sammandrag av dialogerna den 16 april (på finska, på Dialogpaus webbplats)
Ytterligare information:
Dialogakademin: Janne Kareinen, chef, janne.kareinen(at)dialogiakatemia.fi, tfn 045 631 6516
Dialogpaus: Laura Arikka, vd, laura.arikka(at)eratauko.fi, tfn 0445792686
Finansministeriet: Katju Holkeri, finansråd, katju.holkeri(at)vm.fi, tfn 0407649880