Nationella dialoger: Medborgarnas otrygghet och osäkerhet har ökat
I de nationella dialogerna diskuterades i våras hur människor som bor i Finland har upplevt erfarenheter av otrygghet, säkerhet och förtroende. Dialogerna lyfte fram den ökade upplevelsen av otrygghet men också metoder för att stärka säkerheten och förtroendet.
Det ordnades över 100 nationella dialoger på olika håll i Finland. Sammanlagt 1 130 personer från olika sociala grupper, kulturell bakgrund och yrken deltog i dialogerna. Debattörerna var mellan fem och nittio år gamla.
På basis av diskussionerna påverkas medborgarnas erfarenheter av trygghet och förtroende mest av vardagliga förhållanden, erfarenhet av tillgång till service och servicens funktion samt rättvisa hos samhället och beslutsfattandet.
De viktigaste slutsatserna av dialogerna våren 2024:
- Medborgarnas otrygghet och osäkerhet har ökat. Detta syns särskilt i det svagare förtroendet för samhällets skyddsnät och förutsägbarheten i det egna livet. Stödet från närstående blir allt viktigare, men bristen på detta slags stöd försätter å andra sidan människor i ojämlik ställning.
- Otryggheten och den därav följande osäkerheten påverkar många olika livsområden samtidigt. Om till exempel problemen med utkomst och sysselsättning, tillgången till service samt den fysiska och digitala miljön hopar sig kan de i betydande grad påverka den osäkerhet som människor upplever.
- Förtroendet kan stärkas på många sätt, till exempel genom att hjälpa andra att klara sig i vardagen, stärka gemenskapen och lyfta fram positiva framtidsbilder. Beslutsfattarna och förvaltningen borde ta bättre hänsyn än för närvarande till medborgarnas erfarenheter och vardagliga förhållanden i beslutsfattandet.
Den sammanfattning som nu publiceras är den tredje av sitt slag. I den har man utnyttjat föresatserna om framtidsdialoger som ordnas av statsrådet och Dialogpaus-stiftelsen och som stöder beredningen av statsrådets framtidsredogörelse. Man plockade ut innehåll som hänför sig till säkerhet och förtroende ur föresatserna.
De nationella dialogerna är en serie öppna diskussioner. Vem som helst kan ordna och delta i dem. Dialogerna producerar erfarenhetsbaserad information om förändringarna i det finländska samhället och kompletterar den information som olika enkäter och undersökningar ger. Beslutsfattare och utvecklare inom den offentliga förvaltningen utnyttjar informationen från dialogerna i sitt eget arbete.
Mer information:
Ira Alanko, konsultativ tjänsteman, finansministeriet tfn 0295 530 353, ira.alanko(at)gov.fi
Kai Alhanen, direktör, Dialogakademin, tfn 040 5720 213, kai.alhanen(at)aretai.org