VATT publicerade en undersökning om utgifterna för kommunernas serviceproduktion
Statens ekonomiska forskningscentral VATT har på uppdrag av finansministeriet gjort en undersökning för att utreda utgifterna för kommunernas serviceproduktion efter social- och hälsovårdsreformen. Det kunskapsunderlag som undersökningen producerar utnyttjas i arbetet med att reformera statsandelssystemet för kommunal basservice som en del av det övriga underlaget.
VATT undersökte faktorer som förklarar utgifterna för serviceproduktionen i kommunerna i på fastlandet. Syftet med undersökningen var att producera uppskattningar av utgifterna för tillhandahållande och produktion av sådan service som redan granskats i samband med befolkningens åldersstruktur och andra kriterier för statsandel. Undersökningen inkluderar inte de finansieringsgrunder för arbetskraftsservice som överförs på kommunernas ansvar vid ingången av 2025. Forskningsenheterna bestod av enskilda kommuner.
Som undersökningsmetod användes statistisk regressionsanalys, där den variabel som förklaras är verksamhetskostnaderna per invånare för de tjänster som granskas. Materialet är öppet och undersökningen kan upprepas.
Undersökningen utnyttjas i samband med statsandelsreformen
”Undersökningen leder objektivt sett till en bättre och mer tillförlitlig och uppdaterad kunskapsbas för statsandelsreformen. Resultaten kan anses vara den bästa tillgängliga bedömningen av beroendeförhållandena mellan kommunernas karaktärer och omkostnaderna. VATT:s åsikt, att många av de nuvarande kriterierna för statsandel baserar sig på föråldrade uppgifter om sambandet mellan kommunernas kostnader och kriterierna för statsandelar, bekräftas i fråga om flera kriterier”, konstaterar utredningspersonerna för statsandelsreformen JK Arto Sulonen och FöD Eero Laesterä.
Statsandelsreformen genomförs kostnadsneutralt
Priserna enligt VATT:s undersökning utgör inte några slutliga grunder för statsandelen, utan undersökningen är en del av kunskapsunderlaget för reformen.
Statsandelsreformen genomförs, i enlighet med Statsminister Petteri Orpos regeringsprogram, kostnadsneutralt så att den inte ökar de offentliga utgifterna utan stärker tillväxten och de offentliga finanserna på längre sikt.
Statsandelssystemet för kommunal basservice och den övergripande finansieringen reformeras i enlighet med regeringsprogrammet så att den motsvarar kommunernas nya roll och situationen efter social- och hälsovårdsreformen och den arbets- och näringsreform som träder i kraft vid ingången av nästa år. Reformen avses träda i kraft 2026.
Mer om projektet (på finska)
Undersökning: Kuntien palvelutuotannon menot ja valtionosuuksien määräytymistekijät - Doria
Mer information:
Arto Sulonen, utredare, tfn 02955 30389
Eero Laesterä, utredare, tfn 02955 30375
Unna Heimberg, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30280